Warzywny miks z makaronem
Bogactwo warzyw na talerzu.

Składniki
- 4 pomidory
- 1 mała cukinia
- kilka liści młodej kapusty
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 20 dag grubego makaronu, np. kolanka albo świderki
- po 1/3 pęczka estragonu oraz tymianku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz mielony
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Kapustę opłucz, poszatkuj. Brokuł podziel na różyczki.
2. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów i brokułów). Duś 5 minut. Dolej bulion i gotuj jeszcze 15 minut.
3. Fasolę przełóż na sitko, przelej ją ciepłą wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brokuły i pomidory. Przypraw solą i pieprzem.
4. Estragon i tymianek opłucz, gałązki zwiąż nitką. Zioła włóż do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodaj też fasolę. Przed samym podaniem z zupy wyjmij gałązki ziół, dołóż natomiast ugotowany makaron i wszystko mocno podgrzej.
Domowe kluseczkiMakaron zastąp zacierkami. Do 5 łyżek mąki dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i palcami odrywaj małe kluseczki. Gotuj 4 min.