Warzywny miks z makaronem
Bogactwo warzyw na talerzu.
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Kapustę opłucz, poszatkuj. Brokuł podziel na różyczki.
2. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów i brokułów). Duś 5 minut. Dolej bulion i gotuj jeszcze 15 minut.
3. Fasolę przełóż na sitko, przelej ją ciepłą wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brokuły i pomidory. Przypraw solą i pieprzem.
4. Estragon i tymianek opłucz, gałązki zwiąż nitką. Zioła włóż do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodaj też fasolę. Przed samym podaniem z zupy wyjmij gałązki ziół, dołóż natomiast ugotowany makaron i wszystko mocno podgrzej.
Domowe kluseczki
Makaron zastąp zacierkami. Do 5 łyżek mąki dodaj jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i palcami odrywaj małe kluseczki. Gotuj 4 min.