Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
31
Udostępnij
Jak przyrządzić wyśmienite szparagi?
Jak przyrządzić wyśmienite szparagi?123RF/PICSEL

Dlaczego warto zajadać się szparagami?

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi i jajko - idealne połączenie
Szparagi i jajko - idealne połączenie123RF/PICSEL
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki pieczywa
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i biały pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Sos holenderski
  1. Zaczynamy od roztopienia masła w niewielkim rondelku oraz dokładnego podgrzania. Na bieżąco usuwamy powstającą na powierzchni białą pianę.
  2. Żółtka ogrzane do temperatury pokojowej ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
  3. Do odpowiednio napowietrzonych dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone masło. Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję.
  • Jajka w koszulkach
  1. Do garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 5-6 cm. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum.
  2. Surowe jajko kładziemy na łyżkę cedzakową i zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Wyjmujemy i dopiero wtedy wbijamy do wody.
  3. Gotujemy przez ok. 2,5 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
  • Szparagi
  1. Warzywa dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce łodyg.
  2. Szparagi gotujemy na parze za pomocą specjalnego koszyczka, naczynia lub zwykłego sitka, przez ok. 4-5 minut. Gotowe kroimy wzdłuż na pół.
  3. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni, wykładamy na talerz i smarujemy masłem. Na wierzch kładziemy szparagi oraz jajko. Polewamy całość sosem holenderskim, posypujemy solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Przejdź na