Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim
Zima oficjalnie się zakończyła. Powoli opanowujemy efekty zmiany czasu oraz radzimy sobie z wiosennym przesileniem. To doskonała okazja do wzmocnienia organizmu po minionych miesiącach oraz przygotowanie go na pełne słońca i ciepłej temperatury dni. Już w kwietniu warto sięgnąć po zielone szparagi, które dumnie prezentują się w sklepach oraz na targach. Doskonale smakują solo, jak i w towarzystwie. Sprawdź, jak przygotować je z wybitnym sosem holenderskim.
Spis treści:
Dlaczego warto zajadać się szparagami?
Sezon na szparagi zaczyna się już w kwietniu i trwa maksymalnie do końca czerwca. Warto w ciągu tych kilku tygodni w pełni wykorzystać potencjał warzyw. Szparagi są prawdziwą bombą witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. kwas foliowy, odpowiadający za wspomaganie regeneracji organizmu oraz poprawę pracy układu krążenia.
Spora zawartość witaminy C oraz E w pozytywny sposób wpływa na ogólną kondycję osłabionej skóry, włosów oraz paznokci. Włączenie ich do codziennej diety dostarcza odpowiednich ilości wapnia i fosforu, wzmacniających zęby i kości. Wzbogacenie sezonowego jadłospisu o białe lub zielone szparagi pozwala znacznie szybciej oczyszczać organizm z nagromadzonych i zalegających toksyn, tym samym redukując liczbę wolnych rodników oraz zapobiegając rozwojowi groźnych komórek nowotworowych.
Sprawdź: Jak upiec szparagi w piekarniku?
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Delikatne szparagi w towarzystwie aksamitnego sosu holenderskiego i chrupiącego pieczywa to nie tylko doskonała propozycja na dość szybkie i wykwintne danie, ale także popołudniową przekąskę lub niespieszną kolację. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a efekt przywodzi na myśl wizytę w ekskluzywnej restauracji.
Składniki:
- 8 zielonych szparagów
- 2 jajka
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki pieczywa
- 1 łyżka masła
Składniki na sos holenderski:
- 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- 50 g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i biały pieprz do smaku
Przepis krok po kroku
- Sos holenderski
- Zaczynamy od roztopienia masła w niewielkim rondelku oraz dokładnego podgrzania. Na bieżąco usuwamy powstającą na powierzchni białą pianę.
- Żółtka ogrzane do temperatury pokojowej ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
- Do odpowiednio napowietrzonych dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone masło. Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję.
- Jajka w koszulkach
- Do garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 5-6 cm. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum.
- Surowe jajko kładziemy na łyżkę cedzakową i zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Wyjmujemy i dopiero wtedy wbijamy do wody.
- Gotujemy przez ok. 2,5 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
- Szparagi
- Warzywa dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce łodyg.
- Szparagi gotujemy na parze za pomocą specjalnego koszyczka, naczynia lub zwykłego sitka, przez ok. 4-5 minut. Gotowe kroimy wzdłuż na pół.
- Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni, wykładamy na talerz i smarujemy masłem. Na wierzch kładziemy szparagi oraz jajko. Polewamy całość sosem holenderskim, posypujemy solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Sprawdź również: