Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim

Zima oficjalnie się zakończyła. Powoli opanowujemy efekty zmiany czasu oraz radzimy sobie z wiosennym przesileniem. To doskonała okazja do wzmocnienia organizmu po minionych miesiącach oraz przygotowanie go na pełne słońca i ciepłej temperatury dni. Już w kwietniu warto sięgnąć po zielone szparagi, które dumnie prezentują się w sklepach oraz na targach. Doskonale smakują solo, jak i w towarzystwie. Sprawdź, jak przygotować je z wybitnym sosem holenderskim.

Jak przyrządzić wyśmienite szparagi?
Jak przyrządzić wyśmienite szparagi?123RF/PICSEL

Dlaczego warto zajadać się szparagami?

Sezon na szparagi zaczyna się już w kwietniu i trwa maksymalnie do końca czerwca. Warto w ciągu tych kilku tygodni w pełni wykorzystać potencjał warzyw. Szparagi są prawdziwą bombą witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. kwas foliowy, odpowiadający za wspomaganie regeneracji organizmu oraz poprawę pracy układu krążenia.

Spora zawartość witaminy C oraz E w pozytywny sposób wpływa na ogólną kondycję osłabionej skóry, włosów oraz paznokci. Włączenie ich do codziennej diety dostarcza odpowiednich ilości wapnia i fosforu, wzmacniających zęby i kości. Wzbogacenie sezonowego jadłospisu o białe lub zielone szparagi pozwala znacznie szybciej oczyszczać organizm z nagromadzonych i zalegających toksyn, tym samym redukując liczbę wolnych rodników oraz zapobiegając rozwojowi groźnych komórek nowotworowych.

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi i jajko - idealne połączenie
Szparagi i jajko - idealne połączenie123RF/PICSEL

Delikatne szparagi w towarzystwie aksamitnego sosu holenderskiego i chrupiącego pieczywa to nie tylko doskonała propozycja na dość szybkie i wykwintne danie, ale także popołudniową przekąskę lub niespieszną kolację. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a efekt przywodzi na myśl wizytę w ekskluzywnej restauracji.

Składniki:

  • 8 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki pieczywa
  • 1 łyżka masła

Składniki na sos holenderski:

  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i biały pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Sos holenderski
  1. Zaczynamy od roztopienia masła w niewielkim rondelku oraz dokładnego podgrzania. Na bieżąco usuwamy powstającą na powierzchni białą pianę.
  2. Żółtka ogrzane do temperatury pokojowej ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu.
  3. Do odpowiednio napowietrzonych dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone masło. Gotowy sos powinien mieć gęstą konsystencję.
  • Jajka w koszulkach
  1. Do garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 5-6 cm. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum.
  2. Surowe jajko kładziemy na łyżkę cedzakową i zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Wyjmujemy i dopiero wtedy wbijamy do wody.
  3. Gotujemy przez ok. 2,5 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
  • Szparagi
  1. Warzywa dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe końce łodyg.
  2. Szparagi gotujemy na parze za pomocą specjalnego koszyczka, naczynia lub zwykłego sitka, przez ok. 4-5 minut. Gotowe kroimy wzdłuż na pół.
  3. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni, wykładamy na talerz i smarujemy masłem. Na wierzch kładziemy szparagi oraz jajko. Polewamy całość sosem holenderskim, posypujemy solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas