Wątróbka cielęca po berlińsku
Kulinarna podróż do stolicy Niemiec.
![Wątróbka cielęca po berlińsku](https://i.iplsc.com/000GUU9H0JORSSI9-C322-F4.webp)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Sól
- 2 cebule
- 2 małe jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-6 gałązek tymianku
- 3-4 łyżki maki
- 12 plastrów wątroby cielęcej
- 2 łyżki sklarowanego masła
- Pieprz
- 2 łyżki masła
- 200-250 ml mleka
- Tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w krążki, jabłka obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Krążki cebuli i plastry wątróbki obtoczyć w mące.
Sklarowane masło roztopić na patelni. Plastry wątróbki obsmażać 2-3 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.
Roztopić jeszcze łyżkę masła i smażyć cebulę i jabłka przez 4 minuty. Dodać listki tymianku.
Ziemniaki odcedzić, dodać mleko i masło, ubić na puree. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wątróbkę podawać z ziemniakami, jabłkami i cebulą.