Ważny olej
NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to tłuszcze, które muszą być dostarczane z dietą, gdyż organizm człowieka sam nie jest w stanie ich wytworzyć.
Zaliczamy do nich kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (kwas linolowy).
Źródłem NNKT są m.in oleje roślinne, gdzie na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy.
Ma on idealną, z punktu widzenia żywieniowego, proporcję pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynoszącą 2:1. Poza tym, w porównaniu do oliwy z oliwek, zawiera 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, których Polacy, według badań, spożywają za mało.
Dlatego warto wiedzieć, że już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy z rodziny omega-3.
mgr Magdalena Siuba-Strzelińska dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia