Wegańskie lody i chłodnik z napojami roślinnymi

W gorące, letnie dni najlepiej sprawdza się lekkie, orzeźwiające menu. Doskonałą propozycją na lunch będzie chłodnik z awokado i ogórka - pyszna zupa, prosta i szybka w przygotowaniu. A gdy przyjdzie ochota na "coś słodkiego" - niezastąpione okazują się oczywiście lody.

Wegański chłodnik z awokado, ogórków i napojem sojowym
Wegański chłodnik z awokado, ogórków i napojem sojowymINTERIA.PL/materiały prasowe

Ten zmrożony deser również bez trudu można wykonać samodzielnie - w wersji bananowo-orzechowej, z musem z daktyli zachwycą każdego "lodomaniaka". Wykorzystując zarówno do chłodnika, jak i lodów napoje roślinne np. Sante Organic, przygotujemy je w wersji wegańskiej. Idealne dla wszystkich, którzy są na diecie roślinnej, bądź mają ochotę na coś nowego!

Napoje roślinne świetnie smakują "solo", jako dodatek do kawy (również mrożonej), koktajli, smoothie, płatków śniadaniowych czy granoli. Ale nie każdy wie, że mają one dużo więcej możliwości kulinarnego zastosowania. Na bazie napojów roślinnych można przygotować pyszne i zdrowe letnie klasyki - jak orzeźwiający chłodnik i wyśmienite, domowe lody.

Doskonale sprawdzą się tu np. napoje roślinne Sante Organic. To produkty z certyfikatem BIO, co oznacza, że nie zawierają pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są modyfikowane genetycznie. Napoje roślinne Sante Organic mają krótką listę składników i nie zawierają sztucznych dodatków.

Do chłodnika świetny będzie napój sojowy o kremowej konsystencji i neutralnym smaku. Wyróżnia go:

- zawartość wysokiej jakości przyswajalnego białka

- wzbogacenie w wapń

- niska zawartość cukru

- bardzo niska zawartość soli

- niska zawartość tłuszczów nasyconych

- brak laktozy

By przygotować pyszne lody, warto sięgnąć po napój migdałowy o delikatnej, migdałowej nucie. Jego atuty to:

- niska zawartość soli

- niska zawartość tłuszczów nasyconych

- brak dodanego cukru

- brak laktozy

- doskonały smak

Wegański chłodnik z awokado i ogórków z napojem sojowym

Przygotowanie

1. Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami.

2. Wszystkie składniki (poza napojem sojowym) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika.

3. Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Posypujemy świeżym koperkiem.

4. Chłodnik możemy podać z podsmażoną ciecierzycą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, ugotowaną ciecierzycę  wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej. Można również dodać np. garam masala, paprykę wędzoną oraz chilli.

Wegańskie lody bananowo-orzechowe
Wegańskie lody bananowo-orzechowe INTERIA.PL/materiały prasowe

Wegańskie lody bananowo-orzechowe z musem karmelowym, z napojem migdałowym

Przygotowanie:

1. Banany w całości (najlepiej bez skórki) mrozimy w zamrażarce, przez minimum 3 godziny. Zamrożone banany, napój migdałowy np. Sante Organic, syrop z agawy i masło orzechowe umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy i przelewamy do miseczek. Przekładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut.

Całość podajemy w pucharkach lub szklankach. Można dodać świeże owoce lub posypać lody czekoladą bądź pokruszonymi orzechami, można też przygotować pyszny, zdrowy mus na bazie daktyli i mleka kokosowego.

Przygotowanie musu: daktyle zalewamy wrzątkiem, czekamy 10 minut aż lekko zmiękną i blendujemy z mlekiem kokosowym i szczyptą soli.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas