Wegetariańskie steki z kalafiora. Przysmak dla całej rodziny

Steki z kalafiora to lekkie i pyszne danie dla całej rodziny
Steki z kalafiora to lekkie i pyszne danie dla całej rodziny 123RF/PICSEL
  • zaledwie 27 kalorii,
  • 2 gramy białka,
  • 0,3 grama tłuszczu,
  • 5 g węglowodanów, 
  • 24 miligramy wapnia,
  • 16 mg magnezu, 
  • 47 mg fosforu, 
  • 320 mg potasu,
  • 51,6 mg witaminy C
  • 16,6 mikrogramów witaminy K
  • 0,197 mcg witaminy B6 
  • 61 mcg kwasu foliowego. 

Wegetariańskie steki z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • oliwa, 
  • sól, 
  • granulowany czosnek, 
  • papryka w proszku. 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm. 
  2. Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni. 
  3. Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty. 
  4. Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. 
  5. Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia. 
  6. Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy. 
Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia KulinariaInteria Kulinaria