Wegetariańskie steki z kalafiora. Przysmak dla całej rodziny
Jednym z warzyw, po które latem sięgamy zdecydowanie częściej niż zimą, jest lekki i zdrowy kalafior. Można spożywać go na surowo, w warzywnych zupach czy gulaszach, ale można zaszaleć i przygotować wegetariańskie steki, które zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców. Przepis na nie jest bardzo prosty!
Kalafior to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw, po które z powodzeniem sięgać mogą osoby będące na diecie i dbające o formę oraz szczupłą sylwetkę. Kalafior jest bowiem bogaty w prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne, a przy tym rekordowo niskokaloryczny. Jedna filiżanka posiekanego, surowego kalafiora, ważąca ok 107 gram, zawiera:
- zaledwie 27 kalorii,
- 2 gramy białka,
- 0,3 grama tłuszczu,
- 5 g węglowodanów,
- 24 miligramy wapnia,
- 16 mg magnezu,
- 47 mg fosforu,
- 320 mg potasu,
- 51,6 mg witaminy C
- 16,6 mikrogramów witaminy K
- 0,197 mcg witaminy B6
- 61 mcg kwasu foliowego.
Oznacza to, że jedna filiżanka tego warzywa zapewnia aż 77 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i kwas foliowy.
Kalafior jest także cennym źródłem tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny kwasu pantotenowego.
Badania wykazały, że kalafior chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, może zapobiegać nowotworowi piersi, wspomaga trawienie i pracę układu sercowo-naczyniowego, a nawet zapobiega osteoporozie. Lekarze i dietetycy przekonują więc, że powinniśmy sięgać po to warzywo jak najczęściej - spożywając je zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.
Jednym z prostych i smacznych dań na bazie kalafiora są wegetariańskie steki, które pokochają nie tylko wielbiciele kuchni roślinnej, ale także zatwardziali mięsożercy. Jak je przygotować?
Wegetariańskie steki z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- oliwa,
- sól,
- granulowany czosnek,
- papryka w proszku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm.
- Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni.
- Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty.
- Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
- Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia.
- Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy.
Smacznego!
Zobacz również: Jak gotować kalafior żeby nie był gorzki? Prosty patent