Wegetariańskie steki z kalafiora. Przysmak dla całej rodziny

Jednym z warzyw, po które latem sięgamy zdecydowanie częściej niż zimą, jest lekki i zdrowy kalafior. Można spożywać go na surowo, w warzywnych zupach czy gulaszach, ale można zaszaleć i przygotować wegetariańskie steki, które zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców. Przepis na nie jest bardzo prosty!

Steki z kalafiora to lekkie i pyszne danie dla całej rodziny
Steki z kalafiora to lekkie i pyszne danie dla całej rodziny 123RF/PICSEL

Kalafior to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw, po które z powodzeniem sięgać mogą osoby będące na diecie i dbające o formę oraz szczupłą sylwetkę. Kalafior jest bowiem bogaty w prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne, a przy tym rekordowo niskokaloryczny. Jedna filiżanka posiekanego, surowego kalafiora, ważąca ok 107 gram, zawiera:

  • zaledwie 27 kalorii,
  • 2 gramy białka,
  • 0,3 grama tłuszczu,
  • 5 g węglowodanów, 
  • 24 miligramy wapnia,
  • 16 mg magnezu, 
  • 47 mg fosforu, 
  • 320 mg potasu,
  • 51,6 mg witaminy C
  • 16,6 mikrogramów witaminy K
  • 0,197 mcg witaminy B6 
  • 61 mcg kwasu foliowego. 

Oznacza to, że jedna filiżanka tego warzywa zapewnia aż 77 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i kwas foliowy.

Kalafior jest także cennym źródłem tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny kwasu pantotenowego.

Badania wykazały, że kalafior chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, może zapobiegać nowotworowi piersi, wspomaga trawienie i pracę układu sercowo-naczyniowego, a nawet zapobiega osteoporozie. Lekarze i dietetycy przekonują więc, że powinniśmy sięgać po to warzywo jak najczęściej - spożywając je zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.

Jednym z prostych i smacznych dań na bazie kalafiora są wegetariańskie steki, które pokochają nie tylko wielbiciele kuchni roślinnej, ale także zatwardziali mięsożercy. Jak je przygotować?

Wegetariańskie steki z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • oliwa, 
  • sól, 
  • granulowany czosnek, 
  • papryka w proszku. 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm. 
  2. Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni. 
  3. Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty. 
  4. Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. 
  5. Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia. 
  6. Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy. 

Smacznego!

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas