Węgierski tort z wachlarzem
Wspaniale smakuje i wyjątkowo apetycznie wygląda.
Sposób przygotowania
1. Blaty: masło utrzyj z miodem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno połącz z masą maślaną. Obie mąki przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Białka ubij, domieszaj do ciasta. Podziel je na 8 porcji. Każdą rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 23 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz po 10 minut w temp. 180°C.
2. Krem: czekoladę posiekaj. Zagotuj 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i żółtkiem, wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia. Wrzuć czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj. Ciągle miksując, dodaj zimny budyń. Karmel: cukier stop na jasny karmel. Posmaruj nim jeden z krążków ciasta i potnij go na 8 trójkątów. Wymieszaj 1/3 kremu z kakao. Odłóż 1/3 pozostałego jaśniejszego kremu. Resztą jaśniejszego kremu przełóż 7 blatów.
3. Wierzch i boki ciasta oraz brzegi trójkątów posmaruj ciemniejszym kremem. Bok tortu obsyp płatkami czekoladowymi. Z odłożonego jasnego kremu zrób na torcie 8 pasków, zaczynając od środka i kierując się do brzegu. Ułóż na nich trójkąty z karmelem, formując wachlarz. Ew. tort dodatkowo udekoruj.