Węgierskie langosze
Langosze to jedne z wielu specjałów wyrazistej węgierskiej kuchni. Smaży się je na głębokim tłuszczu, więc są przysmakami należącymi do tych nieco grzesznych kulinarnych przyjemności.
1. W szklance lekko podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn. Całość doprawiamy solą i mieszamy, aż powstanie ciasto przypominające nieco pizzę.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie, co jakiś czas posypując mąką, po 10-15 minutach powinno już "odchodzić od ręki".
4. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45-50 minut.
5. W czasie oczekiwania przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy jogurt z przeciśniętymi przez praskę (lub bardzo drobno pokrojonymi) ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem, mieszamy.
6. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki (tyle kawałków, ile placków chcemy ostatecznie otrzymać) obsypujemy mąką i wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i pozwalamy rosnąć przez ok. 15 minut.
7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
8. Gotowe placki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem.