Reklama

Reklama

Węgierskie langosze

Langosze to jedne z wielu specjałów wyrazistej węgierskiej kuchni. Smaży się je na głębokim tłuszczu, więc są przysmakami należącymi do tych nieco grzesznych kulinarnych przyjemności.

Składniki

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 30 g)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 300 g mąki pszennej (+ do posypywania ciasta)
  • 250 g żółtego sera
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (500 ml)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 l oleju

1. W szklance lekko podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn. Całość doprawiamy solą i mieszamy, aż powstanie ciasto przypominające nieco pizzę.

3. Wyrabiamy ciasto ręcznie, co jakiś czas posypując mąką, po 10-15 minutach powinno już "odchodzić od ręki".

4. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45-50 minut.

5. W czasie oczekiwania przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy jogurt z przeciśniętymi przez praskę (lub bardzo drobno pokrojonymi) ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem, mieszamy.

6. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki (tyle kawałków, ile placków chcemy ostatecznie otrzymać) obsypujemy mąką i wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i pozwalamy rosnąć przez ok. 15 minut.

7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

8. Gotowe placki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje