Węgierskie langosze

Langosze to jedne z wielu specjałów wyrazistej węgierskiej kuchni. Smaży się je na głębokim tłuszczu, więc są przysmakami należącymi do tych nieco grzesznych kulinarnych przyjemności.

Fast food niejedno ma imię
Fast food niejedno ma imię123RF/PICSEL

1. W szklance lekko podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn. Całość doprawiamy solą i mieszamy, aż powstanie ciasto przypominające nieco pizzę.

3. Wyrabiamy ciasto ręcznie, co jakiś czas posypując mąką, po 10-15 minutach powinno już "odchodzić od ręki".

4. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45-50 minut.

5. W czasie oczekiwania przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy jogurt z przeciśniętymi przez praskę (lub bardzo drobno pokrojonymi) ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem, mieszamy.

6. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki (tyle kawałków, ile placków chcemy ostatecznie otrzymać) obsypujemy mąką i wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i pozwalamy rosnąć przez ok. 15 minut.

7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

8. Gotowe placki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas