Weź ze sobą na proszoną Wigilię. Pyszności, które przygotujesz w mig

Bycie zaproszonym na Wigilię do bliskich jest bardzo miłe, ale wiąże się z niepisaną zasadą, która może przerażać osoby na co dzień niegotujące: w dobrym tonie jest przynieść samodzielnie przygotowaną potrawę na proszone przyjęcie. Na szczęście mamy dla was aż trzy propozycje idealne na taką sytuację. Przygotujecie je szybko, a przepisy nie są skomplikowane. Z pewnością zachwycą gospodarzy, jak i pozostałych gości. A do tego są łatwe w transporcie.

Będąc gościem na Wigilii, warto przynieść ze sobą własnoręcznie przygotowane danie
Będąc gościem na Wigilii, warto przynieść ze sobą własnoręcznie przygotowane danieARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

Stara zasada: na proszone przyjęcie nie przychodź z pustymi rękami

Wielu z nas w tym roku nie będzie musiało martwić się rozbudowaną i bardzo skomplikowaną organizacją przyjęcia wigilijnego, będąc zaproszonym na kolację do najbliższych. Podobnie z pozostałymi dniami świąt, jeśli otrzymaliśmy zaproszenia na wspólny obiad. Takie rozwiązanie z pewnością jest bardzo wygodne, pozwala uniknąć sporej dawki stresu i daje czas na skupienie się na tym, by wyszykować się, zadbać o wygląd i zapakowanie świątecznych podarków. Warto jednak pamiętać o tym, że w gości nigdy nie powinno się przychodzić z pustymi rękoma. Zwłaszcza jeśli przyjęcie skupia się na wspólnym jedzeniu posiłków, w dobrym tonie jest przyniesienie ze sobą własnoręcznie przygotowanych dań. Jeśli na co dzień rzadko gotujecie, mamy dla was doskonałe propozycje, idealne nawet dla tych, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce, ale też dla wszystkich, którym brakuje czasu na spędzanie dużej ilości czasu "przy garach". Każda z trzech propozycji jest zupełnie inna, ale gwarantujemy, że wszystkie zachwycą gości zarówno smakiem, jak i wyglądem a przygotujecie je dosłownie w kilka chwil.

Ciasto bez pieczenia pachnące piernikiem

Składniki:

Krem budyniowy

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła (bardzo miękkiego)

oraz

  • 400 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g wiórków kokosowych
  • żurawina suszona do dekoracji
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Świąteczne ciasto bez pieczeniaCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

Krem budyniowy:

  • Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią.
  • Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.

  • Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) - budyń można przygotować wcześniej.
  • Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 - 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu).
  • Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć.W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową.
  • Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.
  • Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej.
  • Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej.
  • Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Kruchy schab pieczony z morelami (na pierwszy lub drugi dzień świąt)

Kruchy schab z morelami
Kruchy schab z morelamiCanvaProINTERIA.PL

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości (najlepszy od strony karczku, z tłuszczykiem)
  • 2 łyżki soli
  • garść suszonych moreli (najlepiej miękkich)
  • po 1 łyżeczce tymianku, oregano, papryki, pieprzu, soli, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki bulionu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Schab umyć, osuszyć, chwilę powygniatać dłońmi, włożyć do garnka, wsypać 2 łyżki soli, zalać zimną wodą do przykrycia, wymieszać aż do rozpuszczenia soli i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • Miękkie suszone morele można użyć bez namaczania, natomiast morele twardsze należy zalać małą ilością wrzątku (do przykrycia) i odstawić do namoczenia, na około 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z solanki, osuszyć i chwilę powygniatać. Wąskim nożem z ostrym końcem przebić się przez środek mięsa. W powstałą szczelini włożyć morele.
  • Mięso doprawić przyprawami i natrzeć oliwą. Położyć na rozgrzanej patelni i obsmażać z każdej strony po kilka minut. 
  • Do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą wlać sok z pomarańczy, bulion oraz dodać przepołowione czosnki, wymieszać. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i uchylić pokrywę. Ostudzić i schować do lodówki.

Lekko pikantne śledzie curry z korniszonami

Śledzie z przyprawą curry mają wyjątkowy smak
Śledzie z przyprawą curry mają wyjątkowy smak123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 filety śledziowe (ze słonej zalewy)
  • 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
  • 1/4 cebuli (najlepiej podłużnej) lub 1 szalotka, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Zalewa:

  • 1/3 szklanki oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Filety śledziowe opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.
  • Wymieszać składniki zalewy. W salaterce umieścić śledzie, pokrojone ogórki i cebulę, wlać zalewę, wymieszać, włożyć do słoika i wstawić do lodówki na 24 godziny lub na całą noc.
  • Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas