Reklama

Reklama

Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim tradycja. Smaki znane i cenione od pokoleń; aromaty, które nieodmiennie przywodzą na myśl ten wyjątkowy, świąteczny czas.

Bazując na tradycyjnych, znakomitych produktach, można przygotować wiele ciekawych propozycji na wielkanocne śniadanie czy uroczysty obiad.

Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznej marynacie

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy np. Białej Naturrino Sokołów
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • 1 duża gruszka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
  • Sok z cytryny
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia
  • 5-6 gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania

Reklama

Cebulę kroimy w ósemki lub na większe piórka. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowo lub z dodatkiem odrobiny oleju, aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.

Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje