Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim tradycja. Smaki znane i cenione od pokoleń; aromaty, które nieodmiennie przywodzą na myśl ten wyjątkowy, świąteczny czas.
Bazując na tradycyjnych, znakomitych produktach, można przygotować wiele ciekawych propozycji na wielkanocne śniadanie czy uroczysty obiad.
Cebulę kroimy w ósemki lub na większe piórka. Pietruszkę obieramy i kroimy ukośnie na plasterki tej samej grubości. Cebule wraz z pietruszką podsmażamy na patelni beztłuszczowo lub z dodatkiem odrobiny oleju, aż lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gruszkę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym, do uzyskania marynaty o jednolitej konsystencji.