Wielkanocne jajka

Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

Oryginalne jaja z pastą awokado i anchois

Składniki:

  • 4 jajka
  • słoik filetów z anchois
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, podważając łyżeczką, i zachowaj. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ wydrąż do miski. Rozgnieć go widelcem i skrop sokiem z cytryny. Dodaj żółtka i majonez, oprósz wszystko solą i pieprzem.

Reklama

2. Dodaj połowę posiekanego koperku i zblenduj na gładką masę. Za pomocą szprycy lub łyżeczką umieść ją w wydrążonych jajkach. Na wierzchu ułóż filety anchois oraz koperek. Podawaj schłodzone.

Wykwintne jaja w galarecie

Składniki:

  • kilka suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pierś kurczaka (pojedyncza)
  • 1 pietruszka
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 i 1/2 łyżki octu
  • 4 przepiórcze jajka

Przygotowanie:

1. Grzyby mocz w szklance ciepłej wody przez ok. 1 ,5 godziny. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Pierś z kurczaka ugotuj z marchewką i pietruszką w litrze wody. Szklankę rosołu odlej i zagotuj z wywarem grzybowym. Obydwa ostudź, wyjmij mięso, warzywa, ziarna ziela i grzyby.

2. Do wywaru grzybowego dodaj 1 łyżkę octu, 2 łyżki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Wywar wlej na dno np. kieliszków do jajek. Odstaw do zastygnięcia. Po tym czasie przygotuj galaretkę z kurczaka: do bulionu dodaj 3 łyżki żelatyny i 1,5 łyżki octu. Umieść w kieliszkach z galaretką grzybową, obrane przepiórcze jaja zalej wywarem z kurczaka i odstaw do stężenia.

3. Udekoruj plasterkami grzybów. Podawaj galaretkę np. na kromce razowego chleba.

Efektowne koreczki z kawiorem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 słoiczka czarnego kawioru
  • 1/2 świeżego ogórka
  • kilka gałązek koperku
  • 100 g twarożku wiejskiego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Ogórek umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Twarożek wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż po łyżeczce twarożku na plasterki ogórka, następnie ułóż połówki jajek żółtkiem do góry.

2. Udekoruj kawiorem (po 1/2 łyżeczki na jajko) i koperkiem. Koreczki możesz spiąć wykałaczką.

Pożywne jajka po szkocku

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g tartej bułki
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki mąki do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Ugotuj na półtwardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, połącz z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Posól, popieprz, dopraw musztardą. Jajka obierz, ostudź i obtocz mięsem (podobnie jak się formuje kotlety mielone). Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym głębokim tłuszczu (po 6 minut).

2. Osącz na papierowym ręczniku i podawaj, np. z sosem tatarskim.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje