Najlepszy przepis na tradycyjny deser wielkanocny. W mig znika ze stołu

Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, przygotowywany od pokoleń, rokrocznie na Święto Zmartwychwstania Pańskiego. Skąd pochodzi i jak go wykonać? Przedstawiamy sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi doskonale.

Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski ze wschodu. Od lat przygotowuje się ją na Wielkanoc
Przepis na paschę wielkanocną przywędrował do Polski ze wschodu. Od lat przygotowuje się ją na Wielkanoc123RF/PICSEL

Co to jest pascha wielkanocna?

Pascha wielkanocna przywędrowała do Polski ze wschodu. Jest to tradycyjny deser pochodzący z kuchni rosyjskiej lub ukraińskiej. Formowana jest na kształt stożka, dzięki czemu wyglądem ma przypominać grobowiec Chrystusa. Pascha wielkanocna ma więc wartość symboliczną i w wielu domach przygotowywana jest od pokoleń na Wielkanoc.

Symboliczne cechy mają również składniki, które potrzebne są do przygotowania paschy. Produkty bazowe to twaróg oraz jajka, często wiązane z wieloma motywami religijnymi - również w chrześcijaństwie. Jajka stanowią znak odrodzenia - to właśnie nimi dzielimy się przy świątecznym stole. Do przygotowania paschy używa się również bakali oraz cukru, które przed laty były towarami luksusowymi. Kojarzone są więc z dobrobytem oraz bogactwem.

Jak przygotować wyśmienitą paschę wielkanocną? Przepis

Do wykonania wielkanocnej paschy potrzebny jest dobrze zmielony twaróg oraz gaza.
Do wykonania wielkanocnej paschy potrzebny jest dobrze zmielony twaróg oraz gaza. 123RF/PICSEL

Do przygotowania wielkanocnej paschy potrzebne będą następujące składniki:

Jak zrobić paschę wielkanocną?

  • Masło, jajka i ser wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. 
  • Masło ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Konsystencja powinna być kremowa i puszysta. 
  • Ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. 
  • Następnie dodać twaróg i miksować dalej na jednolitą masę. 
  • Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzech, suszone owoce, które wcześniej można zalać alkoholem. 
  • Wszystko delikatnie wymieszać.
  • Nas sito o średnicy 20 cm położyć gazę, a następnie wylać masę serową. Zawinąć wystające brzegi i przykryć talerzykiem.
  • Wstawić do lodówki na całą noc. 
  • Gotową paschę wyłożyć na paterę lub talerz, usunąć gazę. Na koniec można dodatkowo udekorować np. gałązką bukszpanu.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas