Reklama

Najlepszy przepis na tradycyjny deser wielkanocny. W mig znika ze stołu

Pascha wielkanocna to tradycyjny deser, przygotowywany od pokoleń, rokrocznie na Święto Zmartwychwstania Pańskiego. Skąd pochodzi i jak go wykonać? Przedstawiamy sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi doskonale.

Co to jest pascha wielkanocna?

Pascha wielkanocna przywędrowała do Polski ze wschodu. Jest to tradycyjny deser pochodzący z kuchni rosyjskiej lub ukraińskiej. Formowana jest na kształt stożka, dzięki czemu wyglądem ma przypominać grobowiec Chrystusa. Pascha wielkanocna ma więc wartość symboliczną i w wielu domach przygotowywana jest od pokoleń na Wielkanoc. 

Symboliczne cechy mają również składniki, które potrzebne są do przygotowania paschy. Produkty bazowe to twaróg oraz jajka, często wiązane z wieloma motywami religijnymi - również w chrześcijaństwie. Jajka stanowią znak odrodzenia - to właśnie nimi dzielimy się przy świątecznym stole. Do przygotowania paschy używa się również bakali oraz cukru, które przed laty były towarami luksusowymi. Kojarzone są więc z dobrobytem oraz bogactwem.

Reklama

Czytaj również: Ta sałatka jest genialna w smaku! Bije na głowę jarzynową

Jak przygotować wyśmienitą paschę wielkanocną? Przepis

Do przygotowania wielkanocnej paschy potrzebne będą następujące składniki: 

Składniki

  • 1 kg zmielonego dwu lub krzykrotnie twarogu
  • 250 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 50 g uprażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów - włoskich lub migdałów blanszowanych
  • 50 g suszonych owoców (np. fig lub moreli)
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)
 

Jak zrobić paschę wielkanocną?

  • Masło, jajka i ser wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. 
  • Masło ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Konsystencja powinna być kremowa i puszysta. 
  • Ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. 
  • Następnie dodać twaróg i miksować dalej na jednolitą masę. 
  • Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzech, suszone owoce, które wcześniej można zalać alkoholem. 
  • Wszystko delikatnie wymieszać.
  • Nas sito o średnicy 20 cm położyć gazę, a następnie wylać masę serową. Zawinąć wystające brzegi i przykryć talerzykiem.
  • Wstawić do lodówki na całą noc. 
  • Gotową paschę wyłożyć na paterę lub talerz, usunąć gazę. Na koniec można dodatkowo udekorować np. gałązką bukszpanu.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pascha wielkanocna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy