Wieniec nacinany

Najlepiej smakuje w święta!

Makowiec
Makowiec123RF/PICSEL

Składniki

  • 2/3 szkl. mleka
  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 mała puszka masy makowej
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej. Do miseczki wsyp mąkę i cukier. W środku zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże. Wlej 5 łyżek mleka. Posyp odrobiną mąki z brzegów wgłębienia i wymieszaj. Zaczyn przykryj i odstaw na 15 minut. Potem do miseczki z zaczynem dodaj miękkie masło, jajka i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę. 

2. Marcepan pokrój w kostkę, dodaj do maku. Ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj. Posmaruj nadzieniem. Zwiń. Wzdłuż całego rulonu wytnij nożem zygzak. Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec. Piecz 50 minut w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas