Reklama

Reklama

Wieniec rumowy z orzechowymi łatkami

Czas przyrządzenia: 2 godziny
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 20 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 dag cukru
  • 7 jajek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 4-5 łyżek mleka
  • 15 dag powideł
  • 5 dag całych orzechów laskowych w karmelu oraz trochę powideł do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

1. Mielone orzechy wymieszaj z cynamonem, 1/4 cukru i 2 jajkami. Odstaw w chłodne miejsce, by masa stężała. Potem uformuj z niej kulki wielkości włoskiego orzecha. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej 5 jajek. Dosyp mąkę z proszkiem. Wlej mleko oraz rum. Dobrze wymieszaj (ciasto powinno być dosyć gęste). Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj połowę ciasta. Łyżką nałóż porcje powideł. Połóż kulki orzechowe. Przykryj je resztą ciasta. Wierzch wygładź. Wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 70 minut.
3. Upieczony wieniec studź w foremce przez 15-20 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprósz cukrem pudrem. Można też udekorować kleksami powideł oraz orzechami w karmelu.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje