Wieniec rumowy z orzechowymi łatkami
Sposób przygotowania
1. Mielone orzechy wymieszaj z cynamonem, 1/4 cukru i 2 jajkami. Odstaw w chłodne miejsce, by masa stężała. Potem uformuj z niej kulki wielkości włoskiego orzecha. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej 5 jajek. Dosyp mąkę z proszkiem. Wlej mleko oraz rum. Dobrze wymieszaj (ciasto powinno być dosyć gęste). Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj połowę ciasta. Łyżką nałóż porcje powideł. Połóż kulki orzechowe. Przykryj je resztą ciasta. Wierzch wygładź. Wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 70 minut.
3. Upieczony wieniec studź w foremce przez 15-20 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprósz cukrem pudrem. Można też udekorować kleksami powideł oraz orzechami w karmelu.