Wieprzowina w piwie

Dla smakoszy - mięso w piwie.

Piwo "podkręci" smak i aromat mięsa
Piwo "podkręci" smak i aromat mięsa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag szynki wieprzowej (łopatki lub schabu)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 300 ml piwa
  • 2-3 kromki razowego pieczywa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni.

2. Cebulę obierz, opłucz i osusz. Pokrój w pióra. Włóż na patelnię z tym samym tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Przesmaż na złocisty kolor. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem.

3. Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (70-80 min).

4. Uduszoną wieprzowinę wyjmij. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Do pozostałego w garnku sosu dodaj pokruszony miąższ z pieczywa (bez skórek). Gotuj razem 10 minut, by sos zgęstniał. Gotowy sos przelej przez sito, dopraw solą oraz pieprzem. Polej wieprzowinę.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas