Wieprzowina w piwie
Dla smakoszy - mięso w piwie.
Składniki:
- 80 dag szynki wieprzowej (łopatki lub schabu)
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 300 ml piwa
- 2-3 kromki razowego pieczywa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni.
2. Cebulę obierz, opłucz i osusz. Pokrój w pióra. Włóż na patelnię z tym samym tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Przesmaż na złocisty kolor. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem.
3. Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (70-80 min).
4. Uduszoną wieprzowinę wyjmij. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Do pozostałego w garnku sosu dodaj pokruszony miąższ z pieczywa (bez skórek). Gotuj razem 10 minut, by sos zgęstniał. Gotowy sos przelej przez sito, dopraw solą oraz pieprzem. Polej wieprzowinę.