Wieprzowy smalec według przepisu Ewy Wachowicz. Na sam widok cieknie ślinka!

Smalec często gościł na stołach w PRL-u
Smalec często gościł na stołach w PRL-uKarol MakuratEast News

Przepis Ewy Wachowicz na smalec wieprzowy z jabłkiem

Wieprzowy smalec wg przepisu Ewy Wachowicz
Wieprzowy smalec wg przepisu Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 1 kg - słoniny (waga bez skóry)
  • 1 łyżka - majeranku
  • 2 łyżeczki - soli
  • 3 duże cebule (albo 4 małe)
  • 4 jabłka
  • chleb wiejski
  • ogórki kiszone lub małosolne

Smalec wieprzowy z jabłkiem - przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie, roztopić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  2. Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut). Dodać sól. Wymieszać. 
  3. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
  4. Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym lub małosolnym.
"Ewa gotuje": Smalec wieprzowy z jabłkiemPolsatPolsat