Wietnamskie ciasto cytrynowo-limonkowo-kokosowe
Egzotyczny smak.
- 1 cytryna
- 2-3 limonki
- 125 g miękkiego masła
- 400 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g wiórków kokosowych
- tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie:
Z owoców zetrzeć skórkę. Z jednej cytryny i jednej limonki wycisnąć sok. Okrągłą formę (20 cm średnicy) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masło, 200 g cukru i po łyżeczce skórki cytrynowe i limonkowej utrzeć przy pomocy robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ciasto umieścić w formie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec 45-50 minut. 1/8 l wody, 200 g cukru pozostałą skórkę i po 4 łyżki soku z limonki i cytryny, zagotować na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować 10-15 minut, tak aby powstał gęsty syrop. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie uwolnić z formy. Ciasto nakłuć i wlać do niego połowę syropu. Resztę syropu podawać osobno.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal