Wieżyczki z pomidorów
Smaczna przystawka w 10 minut!

Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory
- 4 kulki sera mozzarella (po ok. 10 dag każda)
- 1/2 pęczka rukoli
- 4 łyżki oliwy
- suszone oregano
- sól gruboziarnista (najlepiej morska)
- mielony biały pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha (możesz je wcześniej ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, włożyć na minutę do wrzątku, po czym wyjąć i obrać ze skórki). Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie z zalewy. Najlepiej zrobić to około godziny przed przygotowaniem dania, wtedy ser łatwiej będzie pokroić. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz.
2. Przygotowane pomidory oraz mozzarellę pokrój w grube plasterki. Ułóż je na przemian na talerzach, formując wieżyczki. Pomiędzy plasterki sera oraz pomidorów włóż listki rukoli. Całość lekko posól. Oprósz mielonym białym pieprzem i posyp suszonym oregano.
3. Gotowe wieżyczki polej oliwą. Przekąskę podawaj z grzankami czosnkowymi zrobionymi z pszennej bułki albo paluchami z francuskiego ciasta.