Wigilijny kompot z suszu: Przepis i właściwości

Kompot z suszu to napój, który jednoznacznie kojarzony jest z uroczystą kolacją wigilijną. Choć nie każdy przepada za jego charakterystycznym aromatem i smakiem, warto dać mu szansę i wprowadzać go do jadłospisu znacznie częściej niż zaledwie raz w roku przy okazji Bożego Narodzenia. Każda szklanka to witaminowy koktajl, który pomoże uporać się nie tylko ze świątecznym przejedzeniem. Jakie jeszcze ma właściwości i jak przygotować kompot z suszu?

Wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnym kompocie z suszu na wigilię
Wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnym kompocie z suszu na wigilię123RF/PICSEL

Susz wigilijny: Co znajduje się w jego składzie?

W wielu domach tradycyjny kompot wigilijny jest traktowany jako obowiązkowe uzupełnienie menu, w skład którego wchodzą barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, smażony karp, kutia, drożdżowy kulebiak i jarskie pierogi.

Przygotowuje się go z gotowanych suszonych owoców, a podstawowymi składnikami są: jabłka, gruszki i śliwki. Korzysta się również z wędzonych kawałków owoców, które odpowiadają za głęboki smak i zapach kompotu z suszu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicać go także figami, morelami, żurawiną oraz rodzynkami. Korzenne przyprawy nadają mu jeszcze bardziej zdecydowanego charakteru. Trafić można na przepisy, w których uwzględnia się dodatek białego wina, lecz przeczy to zwyczajowi, według którego kolacja wigilijna powinna być wolna od napojów wyskokowych.

Jak zrobić kompot wigilijny?Interia Kulinaria

Przepis na kompot z suszu

Przygotuj mieszankę swoich ulubionych owoców suszonych, pamiętając, że w wersji podstawowej nie może zabraknąć jabłek, śliwek i gruszek. Na 500 g potrzebujesz dwóch litrów wody i dużego garnka. Owoce opłucz i zalej przegotowaną wodą. Powinny spędzić w niej 12 godzin, więc dobrze jest odstawić je na całą noc, poprzedzającą gotowanie wigilijnego kompotu.

Dodaj jedną laskę cynamonu oraz kilka goździków - doprawiaj wedle własnego uznania. Gotuj na małym ogniu w tej samej wodzie, w której moczyły się owoce. Kompot z suszu będzie gotowy po 30 minutach.

O tym pamiętaj: Jeśli korzystasz ze sproszkowanego cynamonu, nie dodawaj go na początku obróbki termicznej. Wystarczy wsypać łyżeczkę 10 minut przed wyłączeniem kuchenki.

Ugotowane owoce można z powodzeniem serwować jako słodką przekąskę
Ugotowane owoce można z powodzeniem serwować jako słodką przekąskę123RF/PICSEL

Wigilijny kompot z suszu: Jakie ma właściwości?

Okazuje się, że napój to coś więcej niż tylko uzupełnienie tradycyjnego zestawu potraw wigilijnych. Pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami, z którymi zmagamy się w czasie świątecznej uczty, ale będzie też wspierać organizm bez specjalnej okazji. Dlaczego warto pić kompot z suszonych owoców na co dzień?

  • Przede wszystkim jest skarbnicą błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom i wpływa pozytywnie na regularność wypróżnień. Łagodzi podrażnienia żołądka i ułatwia usuwanie niestrawionych resztek pokarmu.

  • Suszone owoce zawierają cały zestaw dobroczynnych witamin: A, C, E oraz witaminy z grupy B. Taka kombinacja jest więc ogromnym wsparciem dla odporności, skóry, naczyń krwionośnych, narządu wzroku, układu nerwowego i procesów metabolicznych.

  • Nie można zapomnieć o składnikach mineralnych! W składzie napoju znajduje się potas, który ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu, reguluje również ciśnienie krwi. Spożywanie kompotu z suszu jest sposobem na dostarczenie organizmowi magnezu, czyli pierwiastka kluczowego dla funkcjonowania mięśni, w tym tego najważniejszego - serca.

  • Ze względu na dużą zawartość cukru, na napój uważać muszą diabetycy. Suszone owoce dostarczają spore ilości tego składnika. Zdarza się również, że kompot jest dosładzany cukrem lub miodem, więc świąteczna degustacja w takim przypadku nie wchodzi w grę.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas