Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe. Jak szybko przygotować je w domu?
Apetyczny zapach masła, przypraw oraz innych użytych składników unoszą się w całym domu po włożeniu ciasta marchewkowego do piekarnika. To jeden ze smaczniejszych sposobów wykorzystania warzywa, który przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Wzbogacenie wypieku o waniliowy krem sprawi, że ekspresowo zniknie z talerzy. Jak przygotować słodkie ciasto marchewkowe w domu? Podpowiadamy
Spis treści:
Jak powstało ciasto marchewkowe?
Cukiernie, a także mniej i bardziej doświadczeni adepci cukiernictwa prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych przepisów na ciasto marchewkowe. Co ciekawe, warzywa chętnie używano w Europie jako jednego z głównych składników licznych wypieków już w czasach średniowiecza. Cukier był tratowany jako towar luksusowy, przez co niewielu mogło sobie na niego pozwolić. Tańszym i ogólnodostępnym zamiennikiem okazała się marchewka.
Odrodzenie ciasta marchewkowego oraz wzrost jego popularności przypada na czasy II wojny światowej. Początkowo podbiło serca mieszkańców Wielkiej Brytanii, a następnie dotarło do Stanów Zjednoczonych. To właśnie w USA niskobudżetowy deser wszedł do stałej oferty licznych restauracji i kafejek. Polskim odpowiednikiem ciasta marchewkowego jest piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się tradycyjną roladę, nazywaną marchwiakiem.
Ciasto marchewkowe - co wpisać na listę zakupów?
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 180 ml oleju
- 4 duże jajka
- 300 g grubo tartej marchewki
- 120 g musu jabłkowego bez cukru
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli i imbiru
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Składniki na krem maślany:
- 250 g serka typu mascarpone lub Philadelphia
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowywanie wypieku - krok po kroku
Ważne: Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, wyjmijmy z lodówki masło oraz serek potrzebne do wykonania kremu - muszą mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie ciasta
- Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną tortową razem z proszkiem do pieczenia i solą. Do składników dorzucamy cynamon, imbir, pastę lub ekstrakt z wanilii oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar zebranego soku i przekładamy do osobnej miski.
- Do marchewki wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, wsypujemy cukier biały oraz trzcinowy, dodajemy niesłodzony mus jabłkowy i olej roślinny.
- Mokre składniki łączymy ze sobą, a następnie dosypujemy do nich suche i całość starannie mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
- Dno formy do pieczenia wykładamy papierem, a boki smarujemy cienką warstwą oleju. Ciasto układamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto ze środka.
Przygotowanie kremu
- Kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy krem. Do miski przekładamy serek śmietankowy i zaczynamy powoli ubijać go mikserem.
- Stopniowo dodajemy masło pokrojone w kostkę i zwiększamy obroty urządzenia. Na koniec w misce lądują pasta waniliowa oraz cukier puder.
- Gotowy krem powinien mieć gładką i puszystą konsystencję.
Składanie ciasta
- Wystudzone ciasto marchewkowe kroimy na dwa równe blaty. Jeden z nich smarujemy połową kremu, a następnie przykrywamy drugim kawałkiem.
- Na górę wykładamy resztę kremu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto kroimy w kostkę. Smacznego!
Sprawdź również: