Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe. Jak szybko przygotować je w domu?

Jak przygotować w domu puszyste ciasto marchewkowe?
Jak przygotować w domu puszyste ciasto marchewkowe?123RF/PICSEL

Jak powstało ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe - co wpisać na listę zakupów?

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta marchewkowego
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta marchewkowego123RF/PICSEL
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 180 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 300 g grubo tartej marchewki
  • 120 g musu jabłkowego bez cukru
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli i imbiru
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 250 g serka typu mascarpone lub Philadelphia
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowywanie wypieku - krok po kroku

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną tortową razem z proszkiem do pieczenia i solą. Do składników dorzucamy cynamon, imbir, pastę lub ekstrakt z wanilii oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
  2. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar zebranego soku i przekładamy do osobnej miski.
  3. Do marchewki wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, wsypujemy cukier biały oraz trzcinowy, dodajemy niesłodzony mus jabłkowy i olej roślinny.
  4. Mokre składniki łączymy ze sobą, a następnie dosypujemy do nich suche i całość starannie mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
  5. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem, a boki smarujemy cienką warstwą oleju. Ciasto układamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto ze środka.
  1. Kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy krem. Do miski przekładamy serek śmietankowy i zaczynamy powoli ubijać go mikserem.
  2. Stopniowo dodajemy masło pokrojone w kostkę i zwiększamy obroty urządzenia. Na koniec w misce lądują pasta waniliowa oraz cukier puder.
  3. Gotowy krem powinien mieć gładką i puszystą konsystencję.
  1. Wystudzone ciasto marchewkowe kroimy na dwa równe blaty. Jeden z nich smarujemy połową kremu, a następnie przykrywamy drugim kawałkiem.
  2. Na górę wykładamy resztę kremu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto kroimy w kostkę. Smacznego!