Reklama

Reklama

Wiosenne śniadanie - gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Apetyczne rozpoczęcie wiosny, oprócz tradycyjnych nowalijek, zagwarantują świeże szparagi. Sezon na nie właśnie się rozpoczął!

Składniki

  • jajka – 4 sztuki
  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • szynka wędzona – 8 plastrów
  • masło – do smażenia
  • gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake
  • ser żółty – 4 plasterki
  • ocet – 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.  

2. Na gofry np. Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. 

3. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W  płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z  dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych. 

4. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki. 

Smacznego!

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje