Wiosenne śniadanie - gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce
Apetyczne rozpoczęcie wiosny, oprócz tradycyjnych nowalijek, zagwarantują świeże szparagi. Sezon na nie właśnie się rozpoczął!
Sposób przygotowania:
1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
2. Na gofry np. Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
3. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
4. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!