Właściwości i wartości odżywcze pomarańczy

Pomarańcza to owoc cytrusowy należący do rodziny rutowatych i rodzaju citrus, do którego należą również takie owoce jak pomelo, mandarynki i grejpfruty. To drzewo pochodzące z Azji, skąd rozprzestrzeniło się na cały świat. Rośnie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Na świecie uprawia się ponad 100 rożnych odmian pomarańczy. Najwięcej ich zbiorów przypada na Brazylię, na drugim miejscu są Stany Zjednoczone. Uważa się, że pomarańcze to owoce o najsilniejszych właściwościach leczniczych na świecie. Mogą działać oczyszczająco na nasz organizm i chronią przed przeziębieniami.

pomarańcze
pomarańcze© Photogenica

Wzmacniają odporność organizmu

pomarańcze
© Photogenica

Wzmocnij swoją odporność – jedna pomarańcza zawiera ponad 100% zalecanej dawki witaminy C. Ten ważny dla naszego organizmu składnik odżywczy wzmacnia naszą odporność, chroniąc przed różnego rodzaju chorobami.

Wpływają korzystnie na stan skóry

Wraz z upływem wieku nasze ciało, w tym skóra, coraz bardziej poddawane są szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Proces ten jest podobny do procesu korozji, w którym metal rdzewieje w kontakcie z tlenem. Mimo że proces ten jest nieunikniony, można go spowolnić dzięki dostarczaniu organizmowi wystarczającej ilości witaminy C. Przeciwutleniacze znajdziemy też w innych owocach i warzywach.

Działają korzystnie na narząd wzroku

Podobnie jak skóra, tak i nasz narząd wzroku uszkadzany jest przez wolne rodniki. Pomarańcze są bogate w takie składniki jak witamina A, witamina C i potas, które są niezbędne dla prawidłowego działania naszych oczu.

Wspomaga pracę mózgu

pomarańcze właściwości
© Photogenica

Folian i kwas foliowy w pomarańczach wspomagają pracę mózgu i utrzymują go w dobrej kondycji. Zawartość obu tych składników sprawia, że są one owocami zalecanymi w diecie kobiet ciężarnych, gdyż przeciwdziałają zaburzeniom neurologicznym u płodu.

Przeciwdziała nowotworom

Badania wykazują, że składnik zawarty w pomarańczach, limonen, może przeciwdziałać rozwojowi różnych postaci nowotworów, na przykład nowotworu płuc, piersi i skóry. Ponadto, przeciwutleniacze w pomarańczach, wraz z witaminą C, wspomagają układ odpornościowy organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.

Zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka

Pomarańcze stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania żołądka i jelit. Dieta bogata w błonnik zapewnia ochronę przed takimi problemami zdrowotnymi jak wrzody żołądka i zaparcia.

Wartości odżywcze i zastosowanie lecznicze

jedzenie pomarańczy
© Photogenica

Spożywając pokarmy bogate w witaminę C, w tym pomarańcze, możemy wzmocnić swój organizm na tyle, by stał się on odporny na infekcje, przeciwutleniacze bowiem pomagają w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników z krwi. Pomarańcze mają mało kalorii i nie zawierają nasyconych tłuszczy ani cholesterolu, są za to bogate w błonnik pokarmowy i pektynę, substancje odgrywające dużą rolę w zwalczaniu otyłości. Pektyna działa jak naturalny środek przeczyszczający, zmniejszając czas ekspozycji wyściółki okrężnicy na szkodliwe substancje. Wiąże też i usuwa na zewnątrz substancje rakotwórcze. Pektyna obniża też poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając reabsorbcję kwasów żółciowych w okrężnicy.

© Photogenica

Pomarańcze są dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak tiamina, pirydoksyna i kwas foliowy. Są to składniki, których organizm nie wytwarza samodzielnie i musi pozyskiwać je z pożywienia. Pomarańcze zawierają także kilka rodzajów tak zwanych fitochemikaliów. Hesperetyna i naringenina to flawonoidy, które znajdziemy w owocach cytrusowych. Naringenina wykazuje działanie bioaktywne jako przeciwutleniacz, pomaga usuwać wolne rodniki i ma właściwości przeciwzapalne. Działa też wspomagająco na układ immunologiczny. Istnieje wiele badań potwierdzających fakt, iż substancja ta zmniejsza szkody wywołane utlenianiem DNA w komórkach. Pomarańcze zawierają także duże ilości potasu, który jest ważnym składnikiem komórek i płynów ciała i ma wpływ na zachowanie zdrowia krwi i serca. Skórki pomarańczy działają stymulująco na układ nerwowy, przyspieszając oczyszczanie jelit, obniżając temperaturę i niszcząc pasożyty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas