Właściwości lecznicze karczocha
Karczoch to całoroczna roślina o fioletowych kwiatach. Chociaż uważany jest za warzywo, zjadana przez nas część rośliny to nieotwarty pączek kwiatowy. Liście oraz korzenie karczocha są używane do leczenia niektórych dolegliwości, od zespołu jelita drażliwego po zapobieganie wystąpieniu kaca.
Zalety prozdrowotne karczocha
Karczoch jest używany w medycynie ludowej jako afrodyzjak, ale stosuje się go także na różne schorzenia, takie jak anemia, artretyzm, kamienie żółciowe, świąd oraz w przypadku ukąszenia przez węża. Od niedawna karczocha stosuje się także w przypadku wysokiego cholesterolu, problemów trawiennych oraz utraty apetytu. Karczoch zwiększa wydzielanie żółci i pomaga w przypadku problemów z trawieniem.
Obniżanie cholesterolu
Wspomaganie trawienia – cynaryna i błonnik obecne w karczochach znakomicie dbają o zdrowy układ trawienny. Cynaryna przynosi ulgę w przypadku wzdęć oraz innych dolegliwości trawiennych. Błonnik pomaga rozkładać pokarmy i wspomaga pracę układu pokarmowego. Inulina, jedno z głównych źródeł błonnika w karczochach, jest prebiotykiem. Prebiotyki powodują zwiększenie ilości bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym.
Pozytywny wpływ na zdrowie wątroby
Niektóre badania wskazują również na to, że wspomniane przeciwutleniacze aktywnie pomagają regenerować uszkodzone komórki wątroby, a wątroba to najwolniej regenerujący się organ naszego organizmu. Okazuje się, że współczesna medycyna wreszcie odkryła to, co medycyna tradycyjna wiedziała już od wieków!
Leczenie kaca
Wspomaganie zdrowia kości – karczochy to jedno z najlepszych produktów na rynku, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi witamin i minerałów, zwłaszcza magnezu, fosforu i manganu. Minerały te odgrywają kluczową rolę w poprawie zdrowia i gęstości kości, co powoduje spadek ryzyka wystąpienia różnych chorób kości, takich jak osteoporoza.