Właściwości tapioki
Tapioka to uroczo wyglądające białe kuleczki. W rzeczywistości jest to produkt spożywczy, a dokładnie skrobia uzyskana z manioku. Wykorzystuje się ją do zagęszczania sosów, przygotowywania deserów a także produkcji napojów znanych pod nazwą Bubble Tea. Jej smak jest neutralny, a więc możesz bez obaw dodawać ją do zup, sosów i słodkości. Tapioka jest mało znana w Polsce, ale łatwo dostać ją w sklepach ze zdrową żywnością i z pewnością warto ją wypróbować. Wszystko przez jej wspaniałe właściwości. Jeżeli chcesz je poznać, przeczytaj koniecznie dalszą część artykułu.
Idealny produkt przed / po treningu
Tapioka zawiera dużą ilość węglowodanów i może służyć jako bardzo dobre źródło energii. Nasz organizm potrzebuje dużo energii do regeneracji po intensywnych ćwiczeniach i właśnie tapioka może pomóc ci dostarczyć utraconą energię. Budyń z tapioki lub koktajl z jej dodatkiem są najlepszymi pokarmami, jeśli szukasz dobrego źródła energii, które jest łatwo przyswajalne. Odpowiedni poziom węglowodanów może również pomóc zachować czujność i energię na cały długi dzień.
Pomaga na nadciśnienie
100 gramów tapioki zawiera około pięciu mg potasu. Jak wiadomo potas zwiększa przepływ krwi i ogólny stan układu krążenia. Tapioka została więc zaliczane do najlepszych środków zaradczych stosowanych zapobiegawczo na nadciśnienie tętnicze. Od starożytności tapioka byłą wykorzystane do leczenia wysokiego poziomu stresu i nadciśnienie. Posiada również ważną rolę w ajurwedyjskich sposobach leczenia chorób sercowo-naczyniowych.
Pomaga regulować układ pokarmowy
Tapioka pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu układu pokarmowego. Tapioka w swoim składzie zawiera substancje pomocne na wiele dolegliwości trawiennych, w tym wzdęć, zaparć, niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo przełykowego. Tapioka jest również zalecana pacjentom z chorobami żołądka i jelit, daje efekty kojące. Zwiększa wytwarzanie enzymów trawiennych i reguluje wypróżnienia chroniąc jelita przed złogami.
Szybki przyrost wagi
Tapioka może pomóc szybko przybrać na wadze (w ciągu kilku tygodni). Korzeń tapioki o dużej zawartości kalorii może zwiększyć masę osób z zaburzeniami jedzenia i cierpiących na brak apetytu. Tapioka jest również zalecana pacjentom z rakiem i chorującym na gruźlicę, ponieważ pomaga odzyskać utracone kilogramy. Tapioka jest zwykle podawane na śniadanie dla dzieci w Indiach i Pakistanie, ponieważ jest pożywna i zdrowa.
Poprawa zdrowia kości i stawów
Tapioka zawiera wapń, żelazo i inne minerały, które pomagają w poprawie stanu kości i stawów. Dodatkowo zwiększa produkcję glukozaminy, co ostatecznie wpływa na gęstość naszych kości, ich elastyczność i sprawność stawów. Podwyższony poziom glukozaminy pobudza produkcję mazi stawowej, która znajduje się w niewielkiej ilości pomiędzy stawami i pochewkami ścięgien oraz odpowiada za usprawnianie ruchu stawów.
Utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała
Tapioka jest znana z eliminowania nadmiaru ciepła z organizmu. Zazwyczaj stosowanie antybiotyków, choroby i infekcje powodują podwyższenie temperatury ciała, ale proces ten może być skutecznie kontrolowany z wykorzystaniem skrobi. W krajach Azji lekarze preferują korzystanie z tapioki na obniżenie temperatury. Tapioka wraz z ryżem daje delikatny efekt chłodzenia organizmu poprzez kontrolowanie nadmiernej produkcji żółci.