Właściwości zdrowotne orzechów laskowych
Orzechy laskowe mimo niewielkich wymiarów posiadają tyle samo wartości co inne orzechy. Oferują wiele substancji odżywczych, a badania naukowe wykazały, że orzechy są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy! Niektóre korzyści orzechów laskowych:
Według badań naukowych orzechy laskowe zawierają dużo ilość witaminy E, która może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powikłań nowotworów układu moczowego. Obecność manganu w orzechach chroni nasz organizm przed rakiem.
Regularne zjadanie orzechów może zapobiegać chorobom serca oraz uzupełnić niedobory witaminy E w organizmie.
Witamina E jest potrzebna w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry szczególnie w lecie, gdy jesteśmy narażeni na szkodliwe promieniowanie UV. Zawarta w orzechach laskowych witamina E hamuje przedwczesne starzenie się skóry i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry.
Trzydzieści gram orzechów laskowych zawiera wystarczającą ilość błonnika, który wspomoże trawienie. Dieta bogata w błonnik pomoże wzmocnić układ trawienny i wyeliminować uporczywe problemy z trawieniem.
Orzechy laskowe są również źródłem białka, a także zawierają związki zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym pomagają regulować ciśnienie krwi w organizmie.