Właściwości zdrowotne winogron
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy. Właściwości winogron:
Dostarczają energii
Winogrona są drogocennym owocem posiadającym wiele składników mineralnych takich jak fosfor i magnez potrzebnych do właściwego oraz efektywnego funkcjonowania ciała i umysłu.
Wspomagają zdrowie kości
Duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i manganu jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu kości i stawów. Jedzenie winogron zapobiega takim chorobom jak osteoporoza oraz artretyzm.
Podnoszą odporność
Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie winogron podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania w czasie jesienno-zimowym. Bogata zawartość witaminy C i B6 chroni nas przed drobnoustrojami.
Zapobiegają nowotworowi
Winogrona są bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Przeciwutleniacze występujące w winogronach hamują rozwój komórek rakowych w organizmie.