Właściwości zdrowotne winogron
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy. Właściwości winogron:

Składniki
Dostarczają energii

Winogrona są drogocennym owocem posiadającym wiele składników mineralnych takich jak fosfor i magnez potrzebnych do właściwego oraz efektywnego funkcjonowania ciała i umysłu.
Składniki
Wspomagają zdrowie kości

Duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i manganu jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu kości i stawów. Jedzenie winogron zapobiega takim chorobom jak osteoporoza oraz artretyzm.
Składniki
Podnoszą odporność

Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie winogron podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania w czasie jesienno-zimowym. Bogata zawartość witaminy C i B6 chroni nas przed drobnoustrojami.
Składniki
Zapobiegają nowotworowi

Winogrona są bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Przeciwutleniacze występujące w winogronach hamują rozwój komórek rakowych w organizmie.