Włoska grochówka
Aromatyczna, smaczna zupa

Składniki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie marchewki
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 7 szklanek bulionu warzywnego
- (z kostki lub domowego)
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- marynowanych w oliwie
- sól, świeżo mielony pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- ew. szczypiorek do dekoracji
6 porcji
Sposób przygotowania
Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów. Ew. udekoruj szczypiorkiem.