Włoska kuchnia najpopularniejsza na świecie
Trudno odmówić sobie włoskiego makaronu czy pizzy - to sztandarowe dania i smaki Włoch, które cenią ludzie na całym świecie. Nic dziwnego, że to właśnie kuchnia włoska święci kulinarny triumf i uznawana jest za najpopularniejszą na świecie.
W międzynarodowym badaniu YouGov zapytano ponad 25 tys. osób w 24 krajach, które z 34 narodowych kuchni próbowały i które uznają za najlepsze. Dane wskazują, że pizza i makaron były jednymi z najpopularniejszych potraw na świecie, a kuchnia włoska uzyskała średnią popularność we wszystkich badanych krajach na poziomie 84 procent.
Taki wynik czyni kuchnię włoską najbardziej popularną i najbardziej cenioną. Oczywiście największymi fanami kuchni włoskiej są Włosi - 99 proc. z nich podkreśla swoje zamiłowanie do narodowych potraw.
Szef kuchni David Rocco przyznał kiedyś w rozmowie z PAP Life, że sekretem włoskiej kuchni jest prostota, podobnie jak fakt, że dieta nie leży w DNA Włochów, w przeciwieństwie do smacznego jedzenia. "Pizza czy wszelkiego rodzaju makarony, to najbardziej popularne dania kuchni włoskiej, nie są one skomplikowane, i bez względu na to, w jakim zakątku świata spotkamy się z nimi, będą one smakowały tak samo. W kuchni włoskiej jest coś uniwersalnego, a jednocześnie coś, co daje nam poczucie komfortu. Są to dania, które poprawiają nam nastrój" - podkreśla Rocco.
Szef kuchni dodaje, że włoska kuchnia to nie tylko makarony i pizza, to bogactwo, które skrywa w sobie kuchnia śródziemnomorska.
- Prawdziwe włoskie jedzenie nie ogranicza się wyłącznie do makaronów, kuchnia włoska koncentruje się na świeżych, sezonowych produktach, dominują w niej produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, chude mięsa i ryby. Faktycznie, liczenie kalorii czy dieta nie są zbyt włoskie, nie mają również nic wspólnego ze wspomnianą wcześniej słodyczą życia - zauważył.
Drugie miejsce pod względem popularności i upodobania zyskała kuchnia chińska. Trzecie - japońska. Według ankiety najmniej obeznani jesteśmy z kuchnią peruwiańską i fińską, które cieszą się najniższym wskaźnikiem popularności na świecie.
Badanie wskazało również, że najbardziej surowymi krytykami kulinarnymi są Japończycy. (PAP Life)