Włoski gulasz wołowy
Kuchnia włoska to nie tylko pizza!
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów
- ½ pęczka oregano
- 1 pomarańcza
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 800 g mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,25 l wytrawnego wina czerwonego
- Puszka pomidorów
- 0,25 l bulionu
- 2 listki laurowe
- Sól, pieprz
- 400 g makaronu wstążki
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokroić w paseczki, cebulę w cząstki, czosnek w kostkę. Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oliwie, dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Wlać czerwone wino. Dodać pomidory z puszki i pomidory suszone, bulion, zagotować. Dodać listek laurowy, oregano, skórkę startą z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 1,5- 2 godziny.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać do gulaszu.