Włoskie kluseczki, czyli Gnocchi
Włoskie kluseczki - gnocchi (czyli grudki) można porównać do naszych kopytek. Mogą uzupełniać obiad lub być osobnym posiłkiem, jeśli wzbogacimy je o sos, tarty parmezan lub domowej roboty masło szałwiowe. Gnocchi cieszą się wielką popularnością.
Gnocchi - przygotowanie
Ziemniaki gotujemy osolonej wodzie w mundurkach, gdy staną się miękkie, odcedzamy je i studzimy. Przestudzone obieramy i rozgniatamy w misce widelcem.
Mąkę przesiewamy do miski, żeby ją lekko "napowietrzyć".
Na stolnicę przekładamy rozgniecione ziemniaki, na nie ostrożnie wsypujemy mąkę. W powstałym kopczyku formujemy wgłębienie, wbijamy doń jajko, dodajemy szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których formujemy w dłoniach lekko podłużne kluseczki. Możemy odbić po boku każdej zęby widelca, by stworzyć wzorek paseczków, charakterystyczny dla gnocchi.
W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, gotowe zaczną wypływać.
Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:
Zobacz również: