Włoskie kluseczki, czyli Gnocchi

Aktualizacja

Włoskie kluseczki - gnocchi (czyli grudki) można porównać do naszych kopytek. Mogą uzupełniać obiad lub być osobnym posiłkiem, jeśli wzbogacimy je o sos, tarty parmezan lub domowej roboty masło szałwiowe. Gnocchi cieszą się wielką popularnością.

Gnocchi są efektowne i smaczne
Gnocchi są efektowne i smaczne123RF/PICSEL

Gnocchi - przygotowanie

Ziemniaki gotujemy osolonej wodzie w mundurkach, gdy staną się miękkie, odcedzamy je i studzimy. Przestudzone obieramy i rozgniatamy w misce widelcem.

Mąkę przesiewamy do miski, żeby ją lekko "napowietrzyć".

Na stolnicę przekładamy rozgniecione ziemniaki, na nie ostrożnie wsypujemy mąkę. W powstałym kopczyku formujemy wgłębienie, wbijamy doń jajko, dodajemy szczyptę soli. Z całości zagniatamy ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których formujemy w dłoniach lekko podłużne kluseczki. Możemy odbić po boku każdej zęby widelca, by stworzyć wzorek paseczków, charakterystyczny dla gnocchi. 

W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, gotowe zaczną wypływać.

Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas