Wołowina po burgundzku

Aromatyczny i sycący obiad

Danie z wołowiny
Danie z wołowiny123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Boczek potnij w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko w dużym garnku, wyjmij. Do tłuszczu ze smażenia boczku dolej po 2 łyżki oleju oraz stopionego masła. 

2. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj wołowinę. Smaż na rumiano, ciągle mieszając, by mięso nie przypaliło się. Wyjmij z garnka. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. 

3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebule oraz czosnek. Dodaj marchewkę i pieczarki. Całość oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem wlej bulion oraz wino. Włóż podsmażone mięso i boczek. Wrzuć listek laurowy, tymianek i natkę. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na 2 godz. i 45 min.

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas