Wspaniały leśny owoc

​Lada chwila rozpocznie się sezon na jeżyny. Te leśne owoce coraz częściej goszczą też w przydomowych ogrodach. Nie bez powodu, mają bowiem wiele zalet.

Jeżyny to smaczne i zdrowe owoce
Jeżyny to smaczne i zdrowe owoce123RF/PICSEL

Jeżyna czy ostrężyna?

Jeżyna nazywana jest też ożyną, a w południowych regionach Polski, zwłaszcza w okolicach Krakowa, występuje jako ostrężyna. Te kolczaste krzewy występują w trzynastu podrodzajach, a najpopularniejszy z nich ma jeszcze dwanaście podsekcji. Różnią się one wielkością owoców czy rozmieszczeniem kolców i liści na gałęziach.

Jej owoce mają ciemnoczerwony lub czarny kolor. Dojrzałe są wyjątkowo słodkie i soczyste. Są uwielbiane przez dzieci, choć ze względu na ostre kolce wymagają dużej ostrożności od młodych zbieraczy.

Jakie składniki zawierają jeżyny

Owoce jeżyn są bogate w cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki, a także potas, magnez i wapń. Są też źródłem błonnika, ograniczającego wchłanianie niezdrowych tłuszczów.

Działania lecznicze

Zawarty w owocach błonnik zmniejsza ryzyko chorób serca. Jeżyny przyspieszają przemianę materii, są zatem świetnym elementem diety odchudzającej. Znane jest ich działanie, jako środka uspokajającego. Lekarze zalecają ich stosowanie w okresie przekwitania u kobiet.

Sok z jeżyn ma doskonałe właściwości łagodzące w stanach zapalnych skóry. Podobnie jak sok z malin jest znanym od wieków lekarstwem na przeziębienie, wspomagającym proces pocenia i działającym przeciwgorączkowo.

Podobne działanie mają napary z liści jeżyn stosowane przy przeziębieniu, katarze i anginie. Suszone liście zalewa się wrzącą wodą i odstawia na 15 minut do ostygnięcia. Taki napar można pić do trzech razy dziennie, po pół szklanki. Znajduje on też zastosowanie w leczeniu czerwonki i biegunki. Młode liście można wykorzystać do leczenia anemii. Wywar osładza się wtedy miodem i zaleca pić trzy razy dziennie.

Nawet korzenie mają pozytywne działanie. Zrobiony z nich wywar ma działanie moczopędne. Aby go przygotować wystarczy 1 łyżeczka rozdrobnionych korzeniu na jedną szklankę wody.

Kąpiele z dodatkiem liści jeżyn mają działanie wzmacniające i są wyjątkowo skuteczne w oczyszczaniu skóry.

Jeżyna w diecie dzieci

Jeżyna jest owocem dość bezpiecznym dla maluchów. Można wprowadzić ją do diety niemowlaków po piątym miesiącu życia - oczywiście w postaci soku i przecierów. Ryzyko alergii pokarmowej w przypadku tego owocu jest raczej znikome, choć oczywiście należy pozostać czujnym. Warto pamiętać, że niemowlaki karmione piersią co najmniej do szóstego miesiąca życia nie powinny jeść jeżyn przed ukończeniem dziewięciu miesięcy. Jeżyny są cennym składnikiem diety kobiet karmiących i ciężarnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas