Wstążki z pesto jarmużowym

Przygotuj makaron w nieco innym wydaniu!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie(zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź,(pozostawiając ok. 50 ml wody z gotowania w szklance), po czym wrzuć makaron z powrotem do garnka.

2. Opłucz i osusz liście jarmużu. Odkrój twarde łodygi i grubsze nerwy. Pokrój liście, aby łatwiej je było zmiksować. Zmiksuj jarmuż z czosnkiem, bazylią, migdałami, startym serem. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo oliwę. Przypraw pesto do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodaj sok z cytryny. Pesto powinno mieć konsystencję purée.

3. Dodaj pesto do gorącego makaronu. Jeśli wydaje się za suchy, wlej pozostawioną wodęz gotowania i wymieszaj. Podawaj makaron od razu, posypany dodatkowym startym serem.

Jak szybko zrobić pesto?Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas