Wstążki z pesto jarmużowym
Przygotuj makaron w nieco innym wydaniu!

Składniki
- 500 g wstążek
- 5-6 liści jarmużu
- szklanka świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 30 g migdałów
- 2 łyżki startego twardego sera typu
- parmezan (plus dodatkowo do podania)
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie(zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź,(pozostawiając ok. 50 ml wody z gotowania w szklance), po czym wrzuć makaron z powrotem do garnka.2. Opłucz i osusz liście jarmużu. Odkrój twarde łodygi i grubsze nerwy. Pokrój liście, aby łatwiej je było zmiksować. Zmiksuj jarmuż z czosnkiem, bazylią, migdałami, startym serem. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo oliwę. Przypraw pesto do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodaj sok z cytryny. Pesto powinno mieć konsystencję purée.3. Dodaj pesto do gorącego makaronu. Jeśli wydaje się za suchy, wlej pozostawioną wodęz gotowania i wymieszaj. Podawaj makaron od razu, posypany dodatkowym startym serem.