Prosty przepis na babeczki. Ich smak zapamiętasz na długo
Babeczki to słodkie wypieki, które skradły serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Co więcej, ich zaletą jest serwowanie z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnym kremem smakują rewelacyjnie. Co jest potrzebne do ich przygotowania?
Jak zrobić babeczki? Oto prosty przepis
Co jest potrzebne do przygotowania babeczek? Oto składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka.
- Pierwszym krokiem jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbijamy do miski i dokładne ubijamy z dodatkiem z cukrem.
- Do masy jajecznej należy dodać olej oraz mleko i dokładnie wymieszać.
- Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi aż do powstania gładkiej masy bez grudek.
Tak przygotowaną masę można wzbogacić łyżką kakao. Wówczas babeczki nabiorą czekoladowego aromatu. Ten dodatek jest jednak opcjonalny.
Ciasto należy przelać do foremek, a następnie wstawić do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika. Słodkie babeczki powinny być gotowe po upływie 20 minut.
Jaki krem do babeczek?
Babeczki można serwować z ulubionymi dodatkami. Wielu nadziewa je słodką masą czy też dekoruje owocami. W tym przypadku sprawdzi się niemal wszystko. Jedną z propozycji jest aksamitny krem śmietankowy.
Oto potrzebne składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 opakowanie śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru.
Zobacz także: Szybki w przygotowaniu i niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego sernika ma tylko 120 kcal
Przygotowanie kremu jest banalnie proste. Śmietankę należy ubić z cukrem. W tym celu najlepiej użyć miksera. Następnie wystarczy dodać mascarpone i kontynuować miksowanie. Warto zacząć od najmniejszych obrotów i co chwilę je zwiększać. Gotowy krem ma sztywną konsystencję bez grudek.
Tak przygotowaną masą można udekorować wierzch babeczek lub wypełnić ich wnętrze.
***