Prosty przepis na babeczki. Ich smak zapamiętasz na długo
Babeczki to słodkie wypieki, które skradły serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Co więcej, ich zaletą jest serwowanie z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnym kremem smakują rewelacyjnie. Co jest potrzebne do ich przygotowania?

Jak zrobić babeczki? Oto prosty przepis
Babeczki królują na stołach Polaków przy okazji świąt, ale nie tylko. Idealnie sprawdzają się do niedzielnej kawy, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Te słodkie wypieki można zrobić na wiele sposobów. Popularnością cieszą się przede wszystkim czekoladowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jasną wersję bez dodatku kakao.
Co jest potrzebne do przygotowania babeczek? Oto składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka.
- Pierwszym krokiem jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbijamy do miski i dokładne ubijamy z dodatkiem z cukrem.
- Do masy jajecznej należy dodać olej oraz mleko i dokładnie wymieszać.
- Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi aż do powstania gładkiej masy bez grudek.
Tak przygotowaną masę można wzbogacić łyżką kakao. Wówczas babeczki nabiorą czekoladowego aromatu. Ten dodatek jest jednak opcjonalny.

Ciasto należy przelać do foremek, a następnie wstawić do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika. Słodkie babeczki powinny być gotowe po upływie 20 minut.
Jaki krem do babeczek?
Babeczki można serwować z ulubionymi dodatkami. Wielu nadziewa je słodką masą czy też dekoruje owocami. W tym przypadku sprawdzi się niemal wszystko. Jedną z propozycji jest aksamitny krem śmietankowy.
Oto potrzebne składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 opakowanie śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru.
Zobacz także: Szybki w przygotowaniu i niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego sernika ma tylko 120 kcal
Przygotowanie kremu jest banalnie proste. Śmietankę należy ubić z cukrem. W tym celu najlepiej użyć miksera. Następnie wystarczy dodać mascarpone i kontynuować miksowanie. Warto zacząć od najmniejszych obrotów i co chwilę je zwiększać. Gotowy krem ma sztywną konsystencję bez grudek.
Tak przygotowaną masą można udekorować wierzch babeczek lub wypełnić ich wnętrze.
***