Jak przygotować lukier?
Lukier jest popularną polewą, używaną do ozdoby słodkich wypieków. Przygotowanie zajmuje mało czasu i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników.
Jak przygotować biały lukier?
Najbardziej podstawową wersją jest lukier biały. Przygotowuje się go z połączenia cukru pudru z wodą. Taki lukier po nałożeniu jest przezroczysty i nadaje jedynie połysku. Można także w przepisie zastosować białko kurzego jaja, by uzyskać mniej transparentny kolor. W takim przypadku do zrobienia lukru wystarcz cukier puder i wspomniane białko. Należy spienić delikatnie białko, a następnie stopniowo przesypywać przez drobne sitko cukier. Z każdą kolejną porcją cukru pudru, ucieramy lukier na gładką, lśniącą masę.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Nieodpowiednia konsystencja lukru: Co zrobić?
Może zdarzyć się, że polewa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Zbyt gęsta nie będzie dawała się rozprowadzić, zaś za rzadka spłynie z wypieków. W przypadku, gdy lukier wyszedł zbyt rozwodniony, dodajemy trochę przesianego przez sitko cukru pudru i ponownie mieszamy.
Jeżeli lukier jest za twardy, należy dodać kilka kropel wody i dokładnie wymieszać całość. Przy dekorowaniu ciast i deserów warto poczekać, aż ostygną, by polewa mogła na nich zaschnąć. Z gorących wypieków lukier spłynie, a w przypadku użycia białka w przepisie, zetnie się i będzie nieestetycznie wyglądać.
Zobacz także:
Lukier pomarańczowy
Ciastka kruche. Palce lizać!