Reklama

Reklama

Jak przygotować lukier?

Lukier jest popularną polewą, używaną do ozdoby słodkich wypieków. Przygotowanie zajmuje mało czasu i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników.

Jak przygotować biały lukier?

Najbardziej podstawową wersją jest lukier biały. Przygotowuje się go z połączenia cukru pudru z wodą. Taki lukier po nałożeniu jest przezroczysty i nadaje jedynie połysku. Można także w przepisie zastosować białko kurzego jaja, by uzyskać mniej transparentny kolor. W takim przypadku do zrobienia lukru wystarcz cukier puder i wspomniane białko. Należy spienić delikatnie białko, a następnie stopniowo przesypywać przez drobne sitko cukier. Z każdą kolejną porcją cukru pudru, ucieramy lukier na gładką, lśniącą masę.

 Można także przygotować lukier, dzięki wymieszaniu rozwodnionego soku z cytryny z cukrem pudrem. Będzie on miał cytrusowy aromat oraz mniej słodki smak. Z kolei kolorowy lukier uzyskamy po dodaniu barwników spożywczych lub naturalnych soków z owoców.

Nieodpowiednia konsystencja lukru: Co zrobić?

Może zdarzyć się, że polewa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Zbyt gęsta nie będzie dawała się rozprowadzić, zaś za rzadka spłynie z wypieków. W przypadku, gdy lukier wyszedł zbyt rozwodniony, dodajemy trochę przesianego przez sitko cukru pudru i ponownie mieszamy.

Reklama

Jeżeli lukier jest za twardy, należy dodać kilka kropel wody i dokładnie wymieszać całość. Przy dekorowaniu ciast i deserów warto poczekać, aż ostygną, by polewa mogła na nich zaschnąć. Z gorących wypieków lukier spłynie, a w przypadku użycia białka w przepisie, zetnie się i będzie nieestetycznie wyglądać.

Zobacz także:
Lukier pomarańczowy

Ciastka kruche. Palce lizać!

Przepis na pierniczki alpejskie. Miękkie i puszyste

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama