Jak przygotować lukier?
Lukier jest popularną polewą, używaną do ozdoby słodkich wypieków. Przygotowanie zajmuje mało czasu i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników.

Jak przygotować biały lukier?
Najbardziej podstawową wersją jest lukier biały. Przygotowuje się go z połączenia cukru pudru z wodą. Taki lukier po nałożeniu jest przezroczysty i nadaje jedynie połysku. Można także w przepisie zastosować białko kurzego jaja, by uzyskać mniej transparentny kolor. W takim przypadku do zrobienia lukru wystarcz cukier puder i wspomniane białko. Należy spienić delikatnie białko, a następnie stopniowo przesypywać przez drobne sitko cukier. Z każdą kolejną porcją cukru pudru, ucieramy lukier na gładką, lśniącą masę.
Zobacz również:
- Chrupiące placki ziemniaczane jak u babci? Sekretem jest tłuszcz
- W niej tkwi sekret figury Alicji Majewskiej? Sałatka dla zdrowia i urody to popisowe danie piosenkarki
- W lodówce prawie pusto? Minimum składników, ale za to jaki smak. Zrobisz w 10 minut
- Włosi dodają do większości dań. Zbawiennie działa na jelita
Można także przygotować lukier, dzięki wymieszaniu rozwodnionego soku z cytryny z cukrem pudrem. Będzie on miał cytrusowy aromat oraz mniej słodki smak. Z kolei kolorowy lukier uzyskamy po dodaniu barwników spożywczych lub naturalnych soków z owoców.
Nieodpowiednia konsystencja lukru: Co zrobić?
Może zdarzyć się, że polewa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Zbyt gęsta nie będzie dawała się rozprowadzić, zaś za rzadka spłynie z wypieków. W przypadku, gdy lukier wyszedł zbyt rozwodniony, dodajemy trochę przesianego przez sitko cukru pudru i ponownie mieszamy.
Jeżeli lukier jest za twardy, należy dodać kilka kropel wody i dokładnie wymieszać całość. Przy dekorowaniu ciast i deserów warto poczekać, aż ostygną, by polewa mogła na nich zaschnąć. Z gorących wypieków lukier spłynie, a w przypadku użycia białka w przepisie, zetnie się i będzie nieestetycznie wyglądać.
Zobacz także:Lukier pomarańczowyCiastka kruche. Palce lizać!