Wyborna pomidorowa
Dziewięć na dziesięć osób zapytanych o ulubioną zupę z dzieciństwa najpewniej wskaże pomidorową. Taką, jaką robiła babcia czy mama, albo taką… jaką podawano w szkolnej stołówce.

Składniki
- 300 g wołowiny (np. rozbratel)
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 4 pomidory
- 1 tacka włoszczyzny
- 1 łodyga kopru ogrodowego z kwiatostanem (opcjonalnie)
- 1 cebula
- Dowolny makaron (np. nitki)
- 2 ziarenka ziela angielskiego, oliwa, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, szczypta cukru, bazylia suszona
- dowolna zielenina do dekoracji
- garść startego sera (opcjonalnie)
1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy. 2. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do garnka, w którym gotuje się mięso.3. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy na jednolitą masę. 4. W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy.5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane pomidory, podgrzewamy wszystko razem.6. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i kroimy drobno. Wywar przecedzamy (warzywa wykorzystamy np. do klasycznej sałatki).7. Dodajemy do wywaru podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min.8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną startym serem.