Wyborna pomidorowa
Dziewięć na dziesięć osób zapytanych o ulubioną zupę z dzieciństwa najpewniej wskaże pomidorową. Taką, jaką robiła babcia czy mama, albo taką… jaką podawano w szkolnej stołówce.
1. Rozbratel oczyszczamy, wkładamy go garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy.
2. Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do garnka, w którym gotuje się mięso.
3. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i blendujemy na jednolitą masę.
4. W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane pomidory, podgrzewamy wszystko razem.
6. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i kroimy drobno. Wywar przecedzamy (warzywa wykorzystamy np. do klasycznej sałatki).
7. Dodajemy do wywaru podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min.
8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną startym serem.