Wyborne danie z wczorajszych naleśników. Już nigdy nie zrobisz go inaczej

Jak wykorzystać potencjał wczorajszych naleśników?
Jak wykorzystać potencjał wczorajszych naleśników?123RF/PICSEL

Jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego dnia?

Lasagne z wczorajszych naleśników

Lasagne z naleśników to pyszna potrawa obiadowa
Lasagne z naleśników to pyszna potrawa obiadowa123RF/PICSEL
  • 9 naleśników
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g sera żółtego
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli, pieprzu i chilli

Przygotowanie lasagne z wczorajszych naleśników

  1. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Do zeszklonego warzywa dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  2. Po 2-3 minutach smażenia dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli i pomidorami z puszki.
  3. Po wymieszaniu całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. W tym czasie w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, mąkę kukurydzianą, parmezan, pieprz i sól.
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy porcją oleju, kładziemy trzy naleśniki, porcję farszu mięsnego i sos śmietanowy.
  5. Czynność powtarzamy aż do uzyskania trzech warstw. Na górną wylewamy resztę sosu śmietanowego i posypujemy tartym żółtym serem.
  6. Lasagne naleśnikowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 20-25 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat