Wyborne danie z wczorajszych naleśników. Już nigdy nie zrobisz go inaczej

Naleśniki to szybki i pyszny sposób na sycący posiłek. Sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także w ramach leniwego śniadania lub wcześniejszej kolacji. Bez trudu połączymy je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Zdarza się, że w trakcie smażenia wychodzi ich całkiem sporo i nie dajemy rady zjeść ich jednego dnia. Czy ich jedyną przyszłością jest wylądowanie w koszu? Wystarczy wykorzystać prosty przepis, by zachwycić domowników i podbić ich kubki smakowe.

Jak wykorzystać potencjał wczorajszych naleśników?
Jak wykorzystać potencjał wczorajszych naleśników?123RF/PICSEL

Jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego dnia?

Wczorajsze naleśniki idealnie nadają się do przygotowania ekspresowego makaronu. Wystarczy, że pokroimy je w cienkie paski, a następnie dodamy do zupy, zalejemy sosem lub połączymy z owocami i jogurtem. Potencjał jednodniowych naleśników wykorzystamy w domowych krokietach. Wypełnijmy je farszem mięsnym, pieczarkowym lub na bazie kapusty, ciasno zawińmy, panierujmy w jajku i bułce tartej, a następnie usmażmy na patelni. Odrobinę podeschnięte naleśniki mogą stanowić podstawę dla lasagne. Jak ją przygotować?

Lasagne z wczorajszych naleśników

Składniki na lasagne z naleśników

Lasagne z naleśników to pyszna potrawa obiadowa
Lasagne z naleśników to pyszna potrawa obiadowa123RF/PICSEL
  • 9 naleśników
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g sera żółtego
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli, pieprzu i chilli

Przygotowanie lasagne z wczorajszych naleśników

  1. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Do zeszklonego warzywa dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  2. Po 2-3 minutach smażenia dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli i pomidorami z puszki.
  3. Po wymieszaniu całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. W tym czasie w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, mąkę kukurydzianą, parmezan, pieprz i sól.
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy porcją oleju, kładziemy trzy naleśniki, porcję farszu mięsnego i sos śmietanowy.
  5. Czynność powtarzamy aż do uzyskania trzech warstw. Na górną wylewamy resztę sosu śmietanowego i posypujemy tartym żółtym serem.
  6. Lasagne naleśnikowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 20-25 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas