Wyborne danie z wczorajszych naleśników. Już nigdy nie zrobisz go inaczej
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Naleśniki to szybki i pyszny sposób na sycący posiłek. Sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także w ramach leniwego śniadania lub wcześniejszej kolacji. Bez trudu połączymy je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Zdarza się, że w trakcie smażenia wychodzi ich całkiem sporo i nie dajemy rady zjeść ich jednego dnia. Czy ich jedyną przyszłością jest wylądowanie w koszu? Wystarczy wykorzystać prosty przepis, by zachwycić domowników i podbić ich kubki smakowe.
Spis treści:
Jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego dnia?
Wczorajsze naleśniki idealnie nadają się do przygotowania ekspresowego makaronu. Wystarczy, że pokroimy je w cienkie paski, a następnie dodamy do zupy, zalejemy sosem lub połączymy z owocami i jogurtem. Potencjał jednodniowych naleśników wykorzystamy w domowych krokietach. Wypełnijmy je farszem mięsnym, pieczarkowym lub na bazie kapusty, ciasno zawińmy, panierujmy w jajku i bułce tartej, a następnie usmażmy na patelni. Odrobinę podeschnięte naleśniki mogą stanowić podstawę dla lasagne. Jak ją przygotować?
Lasagne z wczorajszych naleśników
Składniki na lasagne z naleśników
- 9 naleśników
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera żółtego
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- szczypta soli, pieprzu i chilli
Przygotowanie lasagne z wczorajszych naleśników
- Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Do zeszklonego warzywa dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po 2-3 minutach smażenia dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chilli i pomidorami z puszki.
- Po wymieszaniu całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. W tym czasie w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, mąkę kukurydzianą, parmezan, pieprz i sól.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy porcją oleju, kładziemy trzy naleśniki, porcję farszu mięsnego i sos śmietanowy.
- Czynność powtarzamy aż do uzyskania trzech warstw. Na górną wylewamy resztę sosu śmietanowego i posypujemy tartym żółtym serem.
- Lasagne naleśnikowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 20-25 minut. Gotowe danie podajemy na ciepło. Smacznego!
Sprawdź również: