Wyglądają obłędnie, smakują jeszcze lepiej. Kanapki z jajkiem, jak z najlepszej śniadaniowni

Jajko sadzone doskonale uzupełni wnętrze kanapki
Jajko sadzone doskonale uzupełni wnętrze kanapki123RF/PICSEL

Kanapka z bekonem i jajkiem sadzonym

Zobacz również:

    • 2 grube kromki pieczywa pszennego lub orkiszowego
    • 4 plastry bekonu
    • 2 plastry sera żółtego
    • 1 łyżka majonezu
    • 4 plastry pomidora
    • 2 liście sałaty masłowej lub rzymskiej
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 duże jajko
    • sól i pieprz do smaku
    1. Kromki chleba pszennego lub orkiszowego podpiekamy przez kilka minut w opiekaczu lub nagrzanym piekarniku.
    2. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy boczek do momentu, aż nabierze idealnej chrupkości. Następnie przekładamy go na kawałek ręcznika papierowego.
    3. Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Białko powinno ładnie się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
    4. Na jednej kromce opieczonego chleba rozsmarowujemy łyżkę majonezu, kładziemy plastry sera, bekon, sałatę oraz pomidora.
    5. Na samej górze składników układamy jajko sadzone, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie zamykamy całość drugą kromką. Smacznego!

    Dekoracyjne mini kanapeczki z pastą jajeczną

    Pasta jajeczna idealnie sprawdzi się do kanapek
    Pasta jajeczna idealnie sprawdzi się do kanapek123RF/PICSEL
    • 10 kromek pumpernikla
    • 5 łyżek majonezu
    • 2 jajka
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki
    • ½ pęczka natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
    • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
    1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie wkładamy je do lodowatej wody, studzimy i obieramy. Tak przygotowany składnik drobno siekamy i wrzucamy do miski.
    2. Do jajek dodajemy majonez, paprykę, posiekaną pietruszkę, koperek lub szczypiorek oraz porcję pieprzu. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem.
    3. Przygotowane kromki pumpernikla wycinamy w nieduże krążki, a następie za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na ich środek przygotowaną pastę.
    4. Wierzch każdej kanapki możemy udekorować niewielką gałązką koperku oraz porcją pieprzu. Smacznego!

    Jak zrobić zdrową kanapkę z jajkiem w koszulce?

    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 bułka pełnoziarnista
    • 2-3 plasterki świeżego pomidora
    • 3 plasterki cebuli
    • 4-5 plasterków ogórka korniszona
    • 2-3 plasterki szynki
    • 1 plaster sera mozzarella
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka keczupy
    • kilka listków świeżej bazylii
    1. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę i dodajemy jedną łyżeczkę soli. W kolejnym kroku wbijamy jajko do miseczki.
    2. Gdy zauważymy, że woda zaczęła się gotować, zmniejszamy moc palnika i wlewamy jajko do środka. Za pomocą łyżki staramy się pokierować białko tak, by otoczyło żółtko.
    3. Idealne jajko w koszulce gotujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową na czysty talerz.
    4. Przechodzimy do przygotowania pozostałych składników kanapki. Bułkę kroimy na pół, kładziemy na nią ser oraz szynkę, a następnie delikatnie podpiekamy w piekarniku lub nagrzanym opiekaczu.
    5. Podpieczoną bułkę otwieramy, smarujemy musztardą oraz keczupem, wykładamy pokrojone w plasterki warzywa, a na wierzchu umieszczamy jajko w koszulce.
    6. Wszystkie składniki przykrywamy górną częścią bułki i podajemy. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat