Reklama

Reklama

Wykwintna, walentynkowa kolacja

Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Nie masz też za wiele czasu na przygotowania – w końcu święto zakochanych przypada w tym roku na środek tygodnia? Pyszna kolacja w domowym zaciszu będzie świetnym rozwiązaniem! Przekonaj się, że prawdziwie wyrafinowane menu, oparte na składnikach – afrodyzjakach wyczarujesz dokładnie w godzinę. Czas start!

Tatar z tuńczyka

Składniki - krem z awokado

  • 160 g awokado, pokrojonego na kawałki
  • ½ ząbka czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Składniki - tatar

  • 60-70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 5 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 150 g tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g białego octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
  • 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 1-2 krople sosu Tabasco®
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 2 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki kiełków rzodkiewki

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć awokado i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. 

Reklama

2. Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz, wymieszać 10 s//obr. 2. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. 

3. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i kapary, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

4. Dodać tuńczyka, oliwę, ocet balsamiczny, skórkę z limonki, szczypiorek, sos Tabasco®, sól i pieprz, wymieszać, 2 s/obr. 4.

5. Na talerzu ułożyć metalową obręcz (Ø 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do ⅔ wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.

6. Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix

1. Miąższ z awokado zblendować z czosnkiem. 

2. Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić. 

3. Szalotkę i kapary drobno posiekać. 

4. Tuńczyka posiekać, dodać do szalotki i kaparów razem z oliwą, octem balsamicznym, skórką z limonki, szczypiorkiem, sosem Tabasco®, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. 

5. Na talerzu ułożyć metalową obręcz (Ø 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do ⅔ wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.

6. Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje