Wyśmienite ziemniaki z kefirem. Przepis prosto od babci

Ziemniaki z kefirem smakują obłędnie
Ziemniaki z kefirem smakują obłędnie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki z kefirem?

Babciny przepis na ziemniaki z kefirem

  • 0,75 kilograma ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 1 łyżka bulionu warzywnego,
  • pęczek świeżego kopru,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 350 mililitrów kefiru.
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki ziemniaków.
  3. Dodaj bulion warzywny i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz danie przez około 30-45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ziemniaki miękkie.
  5. W międzyczasie posiekaj koperek i wymieszaj go w małej misce z kefirem.
  6. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem, smacznego!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?