Wyśmienite ziemniaki z kefirem. Przepis prosto od babci
Często szukamy szybkiego i smacznego sposobu na obiad. Pieczone ziemniaki z kefirem to idealna propozycja na rodzinny posiłek czy domówkę. Ważne, by wybrać odpowiednie ziemniaki, które są głównym składnikiem dania. Jak przyrządzić wyśmienite kartofle z kefirem? Podpowiadamy.
Dlaczego warto jeść ziemniaki z kefirem?
Oba składniki mają właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływają na organizm. Ziemniaki to źródło błonnika pokarmowego: ułatwia trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. Ponadto kartofle zawierające witaminy z grupy B. Te oddziaływają na układ nerwowy, usprawniają procesy pamięciowe i poprawiają koncentrację.
Co natomiast zawiera w sobie kefir? Produkt ma gęstą konsystencję i świetnie sprawdzi się jako sos do ziemniaków. W swoim składzie zawiera wapń: odpowiada za krzepliwość krwi i mocne kości. Inny cenny minerał to potas, usprawnia pracę serca i wspiera prawidłową pracę mięśni.
Babciny przepis na ziemniaki z kefirem
Do przygotowania ziemniaków z kefirem potrzebujesz kilku składników:
- 0,75 kilograma ziemniaków (najlepiej młodych),
- 1 łyżka bulionu warzywnego,
- pęczek świeżego kopru,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- 350 mililitrów kefiru.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki ziemniaków.
- Dodaj bulion warzywny i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj składniki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz danie przez około 30-45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ziemniaki miękkie.
- W międzyczasie posiekaj koperek i wymieszaj go w małej misce z kefirem.
- Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem, smacznego!
Zobacz: