Wyśmienite ziemniaki z kefirem. Przepis prosto od babci

Często szukamy szybkiego i smacznego sposobu na obiad. Pieczone ziemniaki z kefirem to idealna propozycja na rodzinny posiłek czy domówkę. Ważne, by wybrać odpowiednie ziemniaki, które są głównym składnikiem dania. Jak przyrządzić wyśmienite kartofle z kefirem? Podpowiadamy.

Ziemniaki z kefirem smakują obłędnie
Ziemniaki z kefirem smakują obłędnie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki z kefirem?

Oba składniki mają właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływają na organizm. Ziemniaki to źródło błonnika pokarmowego: ułatwia trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. Ponadto kartofle zawierające witaminy z grupy B. Te oddziaływają na układ nerwowy, usprawniają procesy pamięciowe i poprawiają koncentrację.

Co natomiast zawiera w sobie kefir? Produkt ma gęstą konsystencję i świetnie sprawdzi się jako sos do ziemniaków. W swoim składzie zawiera wapń: odpowiada za krzepliwość krwi i mocne kości. Inny cenny minerał to potas, usprawnia pracę serca i wspiera prawidłową pracę mięśni.

Babciny przepis na ziemniaki z kefirem

Do przygotowania ziemniaków z kefirem potrzebujesz kilku składników:

  • 0,75 kilograma ziemniaków (najlepiej młodych),
  • 1 łyżka bulionu warzywnego,
  • pęczek świeżego kopru,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 350 mililitrów kefiru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki ziemniaków.
  3. Dodaj bulion warzywny i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz danie przez około 30-45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ziemniaki miękkie.
  5. W międzyczasie posiekaj koperek i wymieszaj go w małej misce z kefirem.
  6. Gotowe ziemniaki podawaj z przygotowanym sosem, smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas