Wytrawne muffiny
Z bulionem, z barszczem, z rosołem... Jeśli muffiny kojarzą ci się tylko ze słodkim deserem, najwyższy czas to zmienić! Te pyszne ciastka zasługują na to, żeby występować w towarzystwie głównego dania.
Składniki:
8 dag margaryny
szklanka mąki
1/4 szklanki mleka
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 parówki
pół strąka czerwonej papryki
pół kulki sera mozzarella
Przygotowanie:
Margarynę stop w rondelku, odstaw, aby ostygła. Drobno pokrój oczyszczoną paprykę oraz mozzarellę. Obierz parówki z osłonek i pokrój w drobną kostkę.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz ziołowy. W drugim naczyniu zmiksuj mleko z jajkami na puszystą masę. Wymieszaj sypkie oraz płynne składniki muffinek. Wlej do ciasta schłodzoną margarynę, włóż parówki, paprykę oraz ser. Wymieszaj starannie. 4 Foremki natłuść. Łyżką nałóż ciasto.
Piecz 20-25 minut w temp. 180˚C. Muffiny smaczne są i na gorąco i na zimno.