Wytrawne muffiny

Z bulionem, z barszczem, z rosołem... Jeśli muffiny kojarzą ci się tylko ze słodkim deserem, najwyższy czas to zmienić! Te pyszne ciastka zasługują na to, żeby występować w towarzystwie głównego dania.

Muffiny
Muffiny123RF/PICSEL

Składniki:

8 dag margaryny

szklanka mąki

1/4 szklanki mleka

3 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu ziołowego

2 parówki

pół strąka czerwonej papryki

pół kulki sera mozzarella

Przygotowanie:

Margarynę stop w rondelku, odstaw, aby ostygła. Drobno pokrój oczyszczoną paprykę oraz mozzarellę. Obierz parówki z osłonek i pokrój w drobną kostkę.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz ziołowy. W drugim naczyniu zmiksuj mleko z jajkami na puszystą masę. Wymieszaj sypkie oraz płynne składniki muffinek. Wlej do ciasta schłodzoną margarynę, włóż parówki, paprykę oraz ser. Wymieszaj starannie. 4 Foremki natłuść. Łyżką nałóż ciasto.

Piecz 20-25 minut w temp. 180˚C. Muffiny smaczne są i na gorąco i na zimno.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas