Wytrawne truskawki
Sezon truskawkowy osiągnął już pełnię. Pomysłów na deser z tych owoców możemy mieć naprawdę mnóstwo. Niewiele osób kojarzy jednak truskawki jako składnik dań głównych i to wcale nie słodkich. A szkoda, bo w połączeniu z innymi składnikami tworzą doskonałą, wytrawną kompozycję.
Desery z truskawek dają ogromne pole do popisu tym, którzy je przyrządzają: doskonale smakują zarówno same truskawki, z dodatkami w postaci cukru czy śmietany, koktajle truskawkowe, jak i wymyślne ciasta z tymi owocami w rozmaitej formie.
Ich popularność jest ogromna - to pierwsze polskie owoce pojawiające się na rynku, zwiastują nadejście lata i właśnie z latem się kojarzą. Uwodzą wszystkie zmysły: na talerzu prezentują się niezwykle malowniczo, posiadają piękną barwę i kształt, pachną intensywnie i kusząco, a smakują wręcz doskonale. To jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców każdego roku - i słusznie, bo poza tym, że są pyszne, są również bardzo zdrowe.
Truskawki - samo zdrowie!
Poza tym, że pieszczą zmysły, dbają również o cały organizm. Przede wszystkim są bombą witaminową - dostarczają witamin C, A, B1, B2 oraz PP, której zadaniem jest regulacja dotlenienia krwi.
Wprowadzenie truskawek do codziennej diety pozwoli dostarczyć organizmowi mikro- i makroelementy: wapń i fosfor, wzmacniające kości, zęby i mięśnie, żelazo, niezbędne do prawidłowego wytwarzania hemoglobiny i dostarczania tlenu wszystkim komórkom, magnez, pomagający odkwaszać organizm i wspomagający układ nerwowy, a także mangan, niezbędny do prawidłowej przemiany materii, aktywator enzymów regulujących metabolizm węglowodanów, lipidów i białek.
Truskawki zawierają sole mineralne - poprawiające przemianę materii oraz pektyny - oczyszczające jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływające na florę bakteryjną. Przyspieszają spalanie tłuszczów, dzięki bromelinie, enzymowi pozwalającemu na rozkład białka, mają właściwości odtruwające i oczyszczające, więc pomagają schudnąć.
Ze względu na zawartość żelaza są cennym składnikiem kobiecej diety, chronią przed anemią, wzmacniają włosy, odświeżają cerę. Ich pozytywny skutek odczują także osoby starsze i walczące z chorobami reumatycznymi i artretycznymi oraz cierpiące na schorzenia wątroby, nerek, kamenie moczowe i żółciowe oraz podagrę.
Kompozycja... na ząb
Nie musi być słodko, żeby było pysznie! Dla tych, którzy starają się unikać deserów, truskawki mogą stać się częścią dań wytrawnych, przede wszystkim sałatek, w których stają się ciekawym elementem smakowym, ożywiającym kompozycję.
Doskonale współgrają z serami przede wszystkim fetą i gorgonzolą, przyprawami i ziołami, zwłaszcza z miętą, oliwkami, owocami morza i pistacjami.
Poniżej przepis na sałatkę z truskawkami - pyszną, lekką, letnią, o niezwykle wyraźnym smaku.
Składniki:
- rukola
- kilka przekrojonych na pół truskawek
- tyle samo czarnych oliwek przekrojonych na pół
- kilka kostek sera feta
- 4 łyżki posiekanych solonych pistacji
- posiekane listki mięty
- świeżo zmielony czarny pieprz
Smacznego!