Reklama

Reklama

Wyzwania diety bezglutenowej

Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

Czym jest gluten? Pod tą nazwą kryją się białka roślinne występujące w wielu popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i orkiszu. Osoby uczulone powinny się wystrzegać tych ziaren pod każdą postacią, nawet jeśli występują jako dodatek. Uwagę należy zwrócić również na owies - w jego przypadku ważne jest pochodzenie i jego produkcja, podczas której może dojść do zanieczyszczenia alergenem. Przy tylu ograniczeniach w diecie bezglutenowej, warto mieć przy sobie listę produktów dozwolonych oraz mały zbiór inspiracji kulinarnych.

Mąka nie tylko pszenna

W wyrobach piekarniczych i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą postacią czy naleśniki na słono powstają na bazie mąki pszennej. Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i słodyczy przyrządzenie jedzenia niezawierającego glutenu jest sprawdzianem wiedzy i kulinarnych umiejętności. 

Reklama

Na ratunek przychodzą naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak: kokosowa, ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Zazwyczaj miesza się kilka rodzajów mąk w różnych proporcjach, aby uzyskać odpowiednią masę na wypiek. Rozwiązaniem są również specjalnie przygotowane mieszanki mąk, które gwarantują dobre proporcje. Gotowe mieszanki usprawniają usprawnią proces przygotowania ciasta oraz znacznie oszczędzają czas.  

- Z mieszanek przygotujemy pyszne włoskie przysmaki, takie jak pizzę i foccacię, a także ciasta, które pozwolą na cieszenie się słodkimi chwilami bez obawy o alergię - mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Mieszanki dostępne na rynku występują również z dodatkami, np. mąki gryczanej, która wzbogaca mieszankę nie tylko o kolor i smak, ale również o wartościowe białko, błonnik oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. Niewątpliwą jej zaletą jest również niski indeks glikemiczny, tak ważny dla cukrzyków oraz osób na diecie bezglutenowej.

Pyszne musli na śniadanie

Osoby nietolerujące glutenu, oprócz zmagania się z produktami powstającymi z mąki pszennej, powinny również zwracać uwagę na tak popularne obecnie śniadaniowe musli. Owies często bywa zanieczyszczony glutenem, dlatego tak ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na jego pochodzenie. 

- Proces produkcji musli z płatkami owsianym jest niezwykle ważny w przypadku produktów bezglutenowych. Tylko dzięki specjalnemu procesowi izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji płatków owsianych, musli może pozostać w pełni bezglutenowe - podkreśla ekspert marki Ocelio.

Co ważne, musli jest bogatym źródłem błonnika, ułatwiającego trawienie, oraz węglowodanów złożonych, dodających energii na cały dzień. Doskonale łączą się z mlekiem, napojami roślinnymi czy gorącą wodą. Możemy także wykorzystać je do upieczenia wyśmienitych ciasteczek lub batoników owsianych - wystarczy jedynie wymieszać musli z masłem lub olejem kokosowym i miodem, a następnie upiec je w piekarniku.

***Zobacz także***

Przepis na bezlugtenową pizzę ze szparagami

Składniki

  • 1 opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. z mąką gryczaną marki Ocelio)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżki startego sera np. Pecorino Romano lub Grana Padano
  • 14 Pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych szparagów
  • 8 plastrów Prosciutto crudo
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżego oregano drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Mieszankę wyrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dzielimy na pół i formujemy kule. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Pomidorki kroimy na połówki. Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier i układamy pomidorki oraz Prosciutto. Każdego pomidorka delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez godzinę, Prosciutto wyciągamy wcześniej, po około 10 minutach. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Łączymy w małej miseczce bazylię, oregano, natkę i czosnek. Pecorino ścieramy na drobnej tarce a mozzarelle rwiemy na mniejsze kawałki.

2. Z ciasta formujemy pizze. Kładziemy kolejno: sery, prosciutto, pomidorki i szparagi całość posypujemy mieszanką ziół i skrapiamy oliwą. Składników powinny starczyć na dwie pizze. Pizze pieczemy najlepiej na kamieniu położonym na dole piekarnika, przy włączonej górnej i dolnej grzałce i maksymalnej temperaturze na jaką nam pozwala piekarnik. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od grubości ciasta, dlatego należy kontrolować stopień wypieczenia. Jeśli nie mamy kamienia do pizzy, pieczemy na blaszce w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.


***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje