Wzmacnia organizm, wspiera regenerację. Gotuj według przepisu Ewy Wachowicz
Gotowały go już nasze babcie. Klasyk, który idealnie sprawdza się zimową porą. Wzmacnia organizm, rozgrzewa. Krupnik, bo o nim mowa, można przygotować na wiele sposobów. Ewa Wachowicz poleca ten na żeberkach wieprzowych. Oto przepis.
Krupnik na żeberkach - bogaty smak bulionu
Przygotowywanie krupniku na żeberkach wieprzowych wędzonych to smaczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Wybór tego mięsa podkreśli domowy, wiejski charakter zupy i jest gwarancją powstania esencjonalnego bulionu. Dodatek żeberek nie tylko wpłynie na walory smakowe, krupnik dzięki nim będzie bardziej treściwy i rozgrzewający. Nie zapominajmy także o wartościach odżywczych tej klasycznej zupy. Wędzone żeberka, podobnie jak surowe, dostarczają białka, które odgrywa ważną rolę w procesie regeneracji organizmu oraz minerałów, takich, jak wapń, fosfor i magnez.
Ewa Wachowicz, znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradziła, jak gotuje taki właśnie krupnik. Oto przepis.
Krupnik na żeberkach - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- seler
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie.
- Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka.
- Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
- Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso.
- Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.