Z cukinią, pomidorami i rukolą
Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę.
Składniki na 2 porcje:
- 30 dag makaronu penne
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- mała cukinia
- cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 pomidory
- łyżka pomidorów suszonych
- szparagi
- 2 garście rukoli
- szczypta bazylii
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cukinie umyj, pokrój w plastry, posól, odstaw. Ugotuj makaron.2. Cukinie osusz ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju smaż je po kilka minut z każdej strony. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij.3. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat, posiekane suszone pomidory i pomidorki koktajlowe. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Smaż 10 minut, mieszając. Dodaj makaron i rukolę. Całość delikatnie wymieszaj. Podawaj na gorąco lub na zimno jako sałatkę.Czas przygotowania: około 40 minut