Z garnków świata - Irlandia

Ziemniaki, mięso i whisky - to produkty, które najczęściej spotkamy w jadłospisie Irlandczyków.

>Zwłaszcza ziemniaki, które dodaje się nawet do... czekoladowego tortu.

Chleb ziemniaczany (FADGE)

225g ugotowanych ziemniaków; pół łyżeczki soli; 25g rozpuszczonego masła; 50g mąki.

Ziemniaki, sól i masło rozrobić z mąką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, kroić na ćwiartki. Smażyć na patelni przez 5 min z masłem lub bez.

Jazz and Spice Shepherd's Pie

450g ziemniaków; 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego; 1 mała cebula (posiekana); 1 ząbek czosnku; 1 duża marchewka (pokrojona w kostkę); 300g mielonego mięsa wołowego; 2 łyżki mild curry paste (można zastąpić sosem chilli); 250ml gorącego bulionu wołowego; 1 łyżka keczupu; 2 łyżki ciemnego sosu sojowego; 1 łyżeczki mąki kukurydzianej; 50g rozmrożonego groszku; 2 pomidory (posiekane); 2 łyżki mleka; odrobina masła; 25g ostrego sera żółtego; sól; pieprz.

Ugotować ziemniaki, posolić. Podgrzać jedną łyżkę oleju słonecznikowego na dużej patelni, smażyć cebulę, czosnek, marchewkę i mięso przez 3-4 min (aż mięso zbrązowieje). Wlać curry paste, bulion, keczup i sos sojowy. Zagotować i dusić przez 3-4 min. Wymieszać pozostałą część oleju z niewielką ilością wody i wlać na patelnię. Dodać groszek i pomidory, zagotować mieszając aż wszystko zmięknie. Posolić i popieprzyć dla smaku. Ziemniaki ugniatać ze śmietaną i masłem. Przenieś sos do żaroodpornego naczynia, nałożyć ziemniaki i posypać serem. Wsadzić do piekarnika (temp. 180 st. C) na ok. 3 min, aż ser się roztopi.

Irlandzki tort czekoladowy

Ciasto: 175g mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 50g gorzkiej czekolady; 110g masła; 175g cukru; 80g ugotowanych ziemniaków; 2 jajka; 4 łyżki mleka.

Masa: 110g gorzkiej czekolady; 125g tłustej śmietany; 50g cukru pudru; 3 łyżki whisky Baily's.

Zmiksować mąkę i sól w misce. Rozpuścić czekoladę. W osobnej misce ubić masło z cukrem aż będzie puszyste, dodać ziemniaki i czekoladę. Dodawać na przemian jajko i mąkę, na koniec resztę mąki. Dodać mleko. Podzielić ciasto na 2 części, umieścić w tortownicy (20 cm) wysmarowanej masłem. Piec przez 25-30 min. Pozostawić w piecu, żeby się ochłodziło. Zrobić masę przez rozpuszczenie czekolady i dodanie pozostałych składników, wymieszać. Przekładać ciasto, udekorować.

Kawa irlandzka

Do szklanki na wino wlać nakrętkę irlandzkiej whisky (na wysokość kciuka). Dodać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, dodać kawę od 12mm do szczytu szklanki. Mieszać aż rozpuści się cukier. Na wierzch dodać bitą śmietanę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas