Z garnków świata - Irlandia

Ziemniaki, mięso i whisky - to produkty, które najczęściej spotkamy w jadłospisie Irlandczyków.

>Zwłaszcza ziemniaki, które dodaje się nawet do... czekoladowego tortu.

Chleb ziemniaczany (FADGE)

225g ugotowanych ziemniaków; pół łyżeczki soli; 25g rozpuszczonego masła; 50g mąki.

Ziemniaki, sól i masło rozrobić z mąką. Powstałe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, kroić na ćwiartki. Smażyć na patelni przez 5 min z masłem lub bez.

Jazz and Spice Shepherd's Pie

450g ziemniaków; 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego; 1 mała cebula (posiekana); 1 ząbek czosnku; 1 duża marchewka (pokrojona w kostkę); 300g mielonego mięsa wołowego; 2 łyżki mild curry paste (można zastąpić sosem chilli); 250ml gorącego bulionu wołowego; 1 łyżka keczupu; 2 łyżki ciemnego sosu sojowego; 1 łyżeczki mąki kukurydzianej; 50g rozmrożonego groszku; 2 pomidory (posiekane); 2 łyżki mleka; odrobina masła; 25g ostrego sera żółtego; sól; pieprz.

Ugotować ziemniaki, posolić. Podgrzać jedną łyżkę oleju słonecznikowego na dużej patelni, smażyć cebulę, czosnek, marchewkę i mięso przez 3-4 min (aż mięso zbrązowieje). Wlać curry paste, bulion, keczup i sos sojowy. Zagotować i dusić przez 3-4 min. Wymieszać pozostałą część oleju z niewielką ilością wody i wlać na patelnię. Dodać groszek i pomidory, zagotować mieszając aż wszystko zmięknie. Posolić i popieprzyć dla smaku. Ziemniaki ugniatać ze śmietaną i masłem. Przenieś sos do żaroodpornego naczynia, nałożyć ziemniaki i posypać serem. Wsadzić do piekarnika (temp. 180 st. C) na ok. 3 min, aż ser się roztopi.

Irlandzki tort czekoladowy

Ciasto: 175g mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 50g gorzkiej czekolady; 110g masła; 175g cukru; 80g ugotowanych ziemniaków; 2 jajka; 4 łyżki mleka.

Masa: 110g gorzkiej czekolady; 125g tłustej śmietany; 50g cukru pudru; 3 łyżki whisky Baily's.

Zmiksować mąkę i sól w misce. Rozpuścić czekoladę. W osobnej misce ubić masło z cukrem aż będzie puszyste, dodać ziemniaki i czekoladę. Dodawać na przemian jajko i mąkę, na koniec resztę mąki. Dodać mleko. Podzielić ciasto na 2 części, umieścić w tortownicy (20 cm) wysmarowanej masłem. Piec przez 25-30 min. Pozostawić w piecu, żeby się ochłodziło. Zrobić masę przez rozpuszczenie czekolady i dodanie pozostałych składników, wymieszać. Przekładać ciasto, udekorować.

Kawa irlandzka

Do szklanki na wino wlać nakrętkę irlandzkiej whisky (na wysokość kciuka). Dodać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, dodać kawę od 12mm do szczytu szklanki. Mieszać aż rozpuści się cukier. Na wierzch dodać bitą śmietanę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas