Z masą czekoladową i konfiturami

Gdy mamy ochotę na słodki deser możemy sięgnąć po przepis na ciasteczka z dodatkiem czekolady i konfitur. Smakują naprawdę doskonale. W zależności od tego jakie macie foremki, ciasteczka przybiorą różne kształty.

Takie ciasteczka smakują doskonale.
Takie ciasteczka smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • bezglutenowa bułka tarta
  • słoik Nutelli - zebry

Sposób przygotowania:

Konfitury domowe: pomarańczowa, wiśniowa, malinowa. Zmiksować wszystkie składniki na jednolita masę, musi być gęsta, jeśli trzeba dodać więcej mąki.

Foremki posmarować oliwą, posypać bezglutenowa bułką tartą. Nakładać ciasto do 1/3 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Ostudzić, nakładać łyżką zamoczoną w bardzo gorącej wodzie krem Nutella, układać na spodzie, a na wierzch dowolną konfiturę, układać na półmisku, można udekorować bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas