Z masą czekoladową i konfiturami
Gdy mamy ochotę na słodki deser możemy sięgnąć po przepis na ciasteczka z dodatkiem czekolady i konfitur. Smakują naprawdę doskonale. W zależności od tego jakie macie foremki, ciasteczka przybiorą różne kształty.
Składniki:
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- bezglutenowa bułka tarta
- słoik Nutelli - zebry
Sposób przygotowania:
Konfitury domowe: pomarańczowa, wiśniowa, malinowa. Zmiksować wszystkie składniki na jednolita masę, musi być gęsta, jeśli trzeba dodać więcej mąki.
Foremki posmarować oliwą, posypać bezglutenowa bułką tartą. Nakładać ciasto do 1/3 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
Ostudzić, nakładać łyżką zamoczoną w bardzo gorącej wodzie krem Nutella, układać na spodzie, a na wierzch dowolną konfiturę, układać na półmisku, można udekorować bitą śmietaną lub cukrem pudrem.