Zachowaj świeżość
Na górze czy na dole? Tylko kilka dni czy kilka tygodni? Sprawdź, na których półkach lodówki i jak długo możesz trzymać przysmaki dla smyka, by nadal były pyszne i zdrowe.
W temperaturze -18oC lub niższej można je przechować ok. 6 miesięcy, w temperaturze ok. -10oC - 1-2 tygodnie, w lodówce w ok. 4oC - 2-5 dni.
Zamrożone obiadki
W temperaturze ok. -10oC pasteryzowane dania zachowają świeżość do 2 tygodni, w lodówce - ok. 2oC - przez 3-4 dni.
Świeże mięso i ryby
Jeśli leżą wysoko, umieść je w miseczce, aby sok nie ściekał na produkty poniżej. Trzeba je wykorzystać w ciągu 24 (a najdalej w ciągu 48) godzin.
Otwarte słoiczki
Niedokończone zupki i deserki (o ile nie miały kontaktu ze śliną dziecka, co przyspiesza psucie) trzymamy do 48 godzin.
Nabiał i wędlina
Żółty ser będzie smaczny przez tydzień, a wędlina - przez 3-4 dni. Zamknięte serki i jogurty należy zjeść, dopóki są ważne. Potem trzeba je wyrzucić.
Masło i warzywa
Kostka nie stanie się tu zbyt twarda i będzie smaczna nawet do 10 dni. Na tej półce warto położyć także kalafiora i kapustę.
Warzywa i owoce
W specjalnych szufladach papryka i banany wytrzymają do tygodnia, pomidory i winogrona do 10 dni, marchew oraz cytrusy - do 2 tygodni.
Świeże jaja
Delikatnie chłodzone zachowają świeżość 2-3 tygodnie. Nie myj ich wcześniej niż tuż przed przyrządzeniem. Naturalna otoczka na skorupce to bariera dla bakterii.
Napoje i ketchup
Woda lub sok nie mogą stać dłużej niż 48 godzin od otwarcia butelki lub kartonika. Przyprawa nie powinna się zepsuć nawet przez 1-2 miesiące od rozpieczętowania.
Uwaga! W menu dziecka powinny dominować świeże produkty, a lodówka to tylko sposób na bezpieczne przedłużenie ich trwałości. Podane temperatury są najlepsze dla wymienionych produktów. Jakie panują na półkach twojej lodówki, sprawdź w jej instrukcji.