Zajadaj często. Sprzymierzeniec cukrzyków i osób przebywających na diecie
Istnieje wiele przepisów na smaczne przyrządzenie kalafiora. Doskonale znamy warzywo serwowane z masłem i bułką tartą, ale bardziej dociekliwi kucharze mogą wykorzystać je jako spód do roślinnej pizzy albo przygotować z niego wegetariański stek. Warto odkrywać jego kolejne wcielenia, ponieważ właściwości kalafiora sprawiają, że to cenny element jadłospisu. Czy można jeść go na diecie redukcyjnej bez ograniczeń i jaki indeks glikemiczny ma kalafior? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Jak kupować i przechowywać kalafiory?
Choć coraz częściej w sklepach i na targach trafić można na warzywa o barwie zielonej i fioletowej, nadal na polskich stołach największą popularnością cieszy się biała odmiana kalafiora. Robiąc zakupy, upewnij się, że główka warzywa jest zwarta, twarda i ciężka, a na jej powierzchni nie ma żadnych przebarwień.
Jak przechowywać kalafior? Powinien znaleźć się w lodówce. Zaleca się układać go do góry łodygą, aby zabezpieczyć warzywo przed gromadzeniem się wilgoci, która przyspieszałaby proces psucia. Postaraj się zużyć cały egzemplarz w ciągu pięciu dni.
Kalafior — indeks glikemiczny i kaloryczność
Warzywo można bez żadnych oporów uwzględniać w diecie cukrzyków. Kalafior cechuje się bowiem niskim indeksem glikemicznym (15). Zaleca się go jeść na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, np. gotując kalafiora na parze. Nie doprowadza do gwałtownych wahań poziomu glukozy, więc jest bezpieczny dla diabetyków.
Kalafior zalicza się również do produktów niskokalorycznych. 100 gramów to zaledwie 25 kalorii. Jednocześnie warzywo jest znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. Kalafiorowa uczta nie tylko nie doprowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej, ale zapobiegnie też napadom głodu, podjadaniu między posiłkami i nakładaniu zbyt dużych porcji na talerz podczas posiedzeń przy stole.
Właściwości antynowotworowe kalafiora
Warzywo należące do rośliny kapustnych to skarbnica dobroczynnych składników. W warzywie znajdziemy witaminy C i K, a także kwas foliowy oraz cholinę. Uwagę naukowców szczególnie przyciągnął indol — przeciwutleniacz, który może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów. Podobne działanie wykazuje związek znany jako sulforafan. Regularne spożywanie kalafiorów sprzyja ochronie przede wszystkim przed rakiem prostaty, jelita grubego i piersi.
Bogaty skład warzywa warunkuje również jego działanie przeciwzapalne. Zaleca się włączyć kalafior do diety jako naturalny sposób na obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia oraz zawału mięśnia sercowego.
Czy kalafior jest ciężkostrawny?
Mimo wielu zalet warzywa trzeba mieć na uwadze, że kalafior jest ciężkostrawny i może wywoływać gazy oraz wzdęcia. Aby zminimalizować szanse na pojawienie się tych nieprzyjemnych dolegliwości, dania z kalafiorem zaleca się przyprawiać kminkiem, imbirem lub koprem. Co ważne, kalafiora lepiej nie jeść w porze kolacji, a zamiast tego uwzględnić go np. podczas obiadu.
Kto nie powinien jeść kalafiora? Przeciwwskazania
Na warzywo szczególnie muszą uważać osoby, które mają problemy z tarczycą, zwłaszcza jej niedoczynnością. Warzywa z rodziny kapustowatych, do której zalicza się także kalafior, zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia i mogą mieć właściwości wolotwórcze. Zaleca się więc spożywanie ich w niewielkich ilościach po krótkiej obróbce termicznej, zachowując co najmniej kilkugodzinną przerwę od momentu przyjęcia leków.
Przeciwwskazania do jedzenia kalafiorów dotyczą także pacjentów z problemami jelitowymi. Jeśli po degustacji zawsze odczuwasz ból brzucha i wzdęcia, lepiej sięgnąć po inne warzywa, które pomogą zadbać o wartościową dietę bez przykrych dolegliwości trawiennych.
Polecamy: