Zakazany przy wrzodach żołądka i zapaleniu jelit. Problem zaogni nawet kawałek

Chrzan jest jednym z najważniejszych symboli wielkanocnego stołu. Warto bliżej przyjrzeć się roślinie, którą zdegradowano do roli przyprawy. Wszak chrzan ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dobrze mieć go pod ręką przy niestrawności - również wtedy, gdy przyczyną jest świąteczne przejedzenie, czy chorych zatokach. Co jeszcze warto wiedzieć na temat chrzanu i jak go jeść, żeby nie schrzanić sprawy?

Chrzan może wspomóc leczenie różnych chorób
Chrzan może wspomóc leczenie różnych chorób123RF/PICSEL

Chrzan - mocny zawodnik

Chrzan pełnił w wielu regionach Polski, zwłaszcza na wsiach, ważną rolę w ramach obrzędów towarzyszących Świętom Wielkanocnym. W wielu rodzinach, tradycją było to, że do świątecznego koszyczka z pokarmami, wkładało się kawałek korzenia chrzanu - wykopanego przez głowę rodziny. Wierzono, że dochowanie tego rytuału przyniesie domownikom szczęście. Przy wielkanocnym śniadaniu, każdy członek rodziny był zobligowany do zjedzenia choć małego kawałeczka chrzanu, co dla większości dzieci było nie lada wyzwaniem.

Chrzan - co to za roślina?

Warto wiedzieć, że chrzan należy do tej samej rodziny co kapusta, brokuł, kalafior i inne warzywa z rodziny słynącej z właściwości antynowotworowych.

Chrzan w profilaktyce chorób nowotworowych

Odpowiedzialne za ostry, charakterystyczny smak i wyrazisty aromat chrzanu, izotiocyjaniany mają silny potencjał antynowotworowy. Jak przekonują naukowy, produkty, które obfitują w izotiocyjaniany, znacząco redukują ryzyko rozwoju raka pęcherza. Potrafią też spowolnić rozwój toczącej się choroby nowotworowej, zwłaszcza w obrębie płuc i przewodu pokarmowego - przełyku i żołądka.

Najwięcej wartości odżywczych i najsilniejsze działanie lecznicze, w tym przeciwnowotworowe, ma świeżo utarty chrzan. Jeśli zetrzemy go zbyt dużo, przechowujmy w szklanym pojemniku, w lodówce, ale nie dłużej niż 4-6 tygodni.

Najcenniejszą dla zdrowia opcją jest chrzan zakupiony w postaci korzenia (wybierzmy ten o mniejszej średnicy) i własnoręcznie starty przed podaniem na stół, nie tylko wielkanocny. Warto zaprosić chrzan do codziennego menu. To doskonała metoda profilaktyki chorób nowotworowych i skuteczny katalizator trawienny.

Z chrzanu możesz przygotować m.in. domowy tonik
Z chrzanu możesz przygotować m.in. domowy tonik123RF/PICSEL

Chrzan dla usprawnienia trawienia

W czasie wielkanocnym, jak i w wielu innych świątecznych sytuacjach, produkty, które stymulują przebieg procesów trawiennych, są na wagę złota. Warto pamiętać, że chrzan jest na liście tych, które powinny dostać takie szlachetne odznaczenie.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest pilnowanie umiaru w spożywaniu przysmaków, co - jak większość z nas doskonale wie - jest w czasie świąt dużo trudniejsze w praktyce, niż w teorii.

Chrzan stymuluje wydzielanie soków trawiennych, usprawnia metabolizm, przyswajanie składników odżywczych i pasaż jelitowy. Może być doskonałym antidotum na przejedzenie i dyskomfort metaboliczny, o ile zachowamy umiar w jego spożywaniu.

Chrzan - umiar i przeciwwskazania

Chrzan pomoże strawić tłuste i ciężkostrawne przysmaki. Nie warto jednak przesadzić z ilością zjadanego chrzanu, zarówno w trakcie jednego posiłku, jak i w ciągu doby. Najlepiej nie przekraczać porcji chrzanu, która zmieści się na łyżeczce do herbaty. Chrzan drażni delikatne śluzówki przewodu pokarmowego. U osób ze skłonnościami do stanów zapalnych i wrzodów żołądka czy dwunastnicy, może dosłownie zaognić problem.

Absolutnie nie można spożywać chrzanu przy czynnej chorobie wrzodowej i w wielu jednostkach chorobowych przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy nieswoistych chorobach zapalnych jelit, jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Chrzan świetnie sprawdzi się przy leczeniu kataru
Chrzan świetnie sprawdzi się przy leczeniu kataru123RF/PICSEL

Chrzan na katar i zapalenie zatok

Jak można usłyszeć z niejednych ust: "nieleczony katar trwa tydzień, leczony siedem dni". Żarty się kończą, gdy chodzi o katar alergiczny (który wymaga odczulania i/lub przyjmowania preparatów farmaceutycznych) albo zapalenie zatok. Każda z opcji potrafi skutecznie uprzykrzyć życie.

Obok substancji o działaniu przeciwnowotworowym, chrzan obfituje w składniki (fitoncydy, lizozym), które dają mu właściwości antybakteryjne. Dlatego chrzan, podobnie jak czosnek i cebula, bywa nazywany antybiotykiem z natury. Nasze babki i prababki leczyły chrzanem liczne infekcje górnych dróg oddechowych, takie jak grypa, przeziębienie, zapalenie zatok, krtani, gardła, oskrzeli, a nawet płuc. Chrzan pomaga łagodzić kaszel i pozbyć się kataru, potrafi skutecznie udrożnić drogi oddechowe i pozbyć się zalegającej wydzieliny. Ważne, by był spożywany na surowo. Poddany obróbce termicznej traci znaczną część leczniczych właściwości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas